2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Belgrád még mindig bizonytalan

Az ellenzék abban reménykedik, hogy az egyes helyeken megismétlendő szavazás az ő oldalukra billenti majd a mérleget

A belgrádi városi választási bizottság kedd késő esti ülésén a helyhatósági választásokkal foglalkozó törvényre hivatkozva határozatot hozott a „könnyebb és súlyosabb hibák kijavításáról”. Tömör közleményében azonban nem részletezte, hogy ez mit jelent. Konstantin Samofalov, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) főtitkára a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy a városi választási bizottság 5 szavazóhelyen semmisítette meg a szavazást, de véleményük szerint a szabálytalanságok és mulasztások miatt további 128 szavazóhelyen kellene újra megszervezni a választásokat.

Noha az ellenzéki pártok úgy érzik, összességében több szavazatot gyűjtöttek, mint a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szociálist Párt együttesen, hatalomváltásra egyelőre az arányok elosztása nem ad lehetőséget, hiszen az SZHP és az SZSZP együtt 56 (48+8) mandátummal rendelkezik, ami a 110 mandátumos városi képviselő-testületben többségnek számít. Ezért érdekük, hogy a városi választási bizottság minél több választóhelyen ismételje meg a voksolást, ugyanis az arányok megváltozásában reménykednek. Különösen az SZDP, vagyis a Gyerünk, emberek (Ajmo ljudi) lista megközelítette ugyan, de nem lépte át a választási küszöböt.

A választások folyamatát figyelemmel kísérő szervek és az ellenzéki pártok mindenekelőtt azt rótták fel, hogy a választások éjszakáján nem tettek közzé semmilyen részeredményt, még a részvételi arányról sem számoltak be. Csak a szavazóhelyek bezárását követő 24 óra elteltével tették közzé az adatot, miszerint a 1170 választóhelyen megjelenő 807.873 polgárból 801.027-en szavaztak. Már a CRTA szervezet rámutatott arra, hogy a szavazóhelyek 6 százaléka nem készült fel a törvényes előírásoknak megfelelően a szavazás lebonyolítására, valamint hogy a 27 százalékánál 8 óráig a felgyülemlő tömeg miatt nem tudták leadni a polgárok a voksukat, és a szavazóhelyek 12 százaléka nem volt hajlandó meghosszabbítani a szavazási határidőt, holott a sorban állóknak joguk lett volna 8 óra után is szavazni. A CRTA számos más szabálytalanságot is észlelt, amelyek között volt olyan is, hogy egyes pártok képviselői a szavazóhelyek előtt próbálták megvásárolni a polgárok szavazatait. A szervezet hét esetben tett feljelentést.

Az ellenzéki képviselők több szabálytalanságra felfigyeltek, egyrészt a jegyzőkönyvek többszöri javítására és arra is, hogy a jegyzőkönyveket nem írta alá senki. Zoran Alimpić, az Egyesülve Belgrád győzelméért koalíció képviselője a választási bizottságban elmondta, hogy szerintük a szavazóhelyek legalább 10 százalékánál kellene megismételni a voksolást. Rámutatott, hogy a közzétett részeredmény nem tartalmazza 130 szavazóhely szavazatát, ugyanis mintegy 30 szavazóhelyről még kedden délután sem kapták meg a jegyzőkönyvet, mintegy száz szavazóhelyen pedig számolási hibák és logikátlanságok vannak.

Đorđe Pavićević, a Moramo koalíció tagja kiemelte, biztos abban, hogy több választóegységben megismétlik a választásokat, hiszen nagyon sok észrevétel érkezett a választási bizottsághoz. Kiemelte, ha csak a választóhelyek 5 százalékában ismételnék meg a szavazást, az is mintegy 50 választóhelyet jelentene.

Az ellenzék adatai alapján Belgrádban 916.960 polgár szavazott, közülük 412.000-an az SZHP-t és az SZSZP-t támogatták, az ellenzéki pártok valamelyikének pedig 485.000 polgár szavazott bizalmat.

A megszerzett szavazatok alapján a képviselő-testületben a mandátumok elosztása alapján a két hatalmi párt 56 mandátummal rendelkezik, a 54 ellenzékivel szemben. Ezért számít az ellenzék arra, hogy a megismételt szavazás az ellenzék javára fordítja majd az állást, illetve ha a Gyerünk, emberek lista az eddig megszerzett 2,8 százalék mellé még be tud gyűjteni annyi szavazatot, amennyivel átlépheti a választási küszöböt, teljesen felborulhatnak az eddigi erőviszonyok.

Az esélyek felméréséhez hozzátartozik az is, hogy Milica Đurđević Stamenkovski a 4 mandátumot szerzett Fogadalomtevők Szerbiai Pártja (Srpska stranka Zavetnici) lista névadója a napokban kijelentette, hajlandó tárgyalni a városvezetésről a városi hatalmat formáló pártokkal, de Dragan Đilasszal nem kíván együttműködni.