2024. március 19., kedd
VÁLASZTÁS 2022

Pluszmandátumot hoztak a levélszavazatok

A külhoni voksokkal 136-ra nőhet a Fidesz–KDNP képviselőinek a száma

A levélszavazatok feldolgozásával eddig eggyel bővült, azaz 36-ra nőtt a Fidesz-KDNP által elnyert mandátumok száma, a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszédé pedig eggyel csökkent – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.
Az NVI vasárnap kezdte meg a levélben érkezett szavazatok számlálását. Csütörtök reggelig 161 548 érvényes levélszavazatot számoltak össze, ebből 151 279-et (93,64 százalék) kapott a Fidesz–KDNP pártszövetség, míg a Dk–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd ellenzéki pártszövetség 7006-ot (4,34 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1705-öt (0,62 százalék).
A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz–KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 55 mandátuma van.
Ez a jövőben még tovább változhat, amikor elkezdik összeszámolni külképviseleteken szavazó és az átjelentkező magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok voksait, akik pártlistára és egyéni választókerületire egyaránt leadhatták szavazatukat. Az utóbbi esetében Budapesten, a 13. körzetben a legnagyobb az esélye annak, hogy változik az eredmény, ugyanis a külképviseleti voksok nélkül itt a fideszes Szatmáry Kristóf mindössze 38 szavazattal vezet az ellenzéki összefogás jelöltjével, Vajda Zoltánnal szemben. Ha így is történik – a magyar választási rendszer összetett rendszere szerint – a töredékszavazatokkal és a még össze nem számolt levélszavazatokkal a Fidesz–KDNP szintén újabb listás mandátumhoz juthat, így az egy mínusszal és az egy plusszal megmaradna a 136 mandátuma, csak a jobboldali képviselők személye változna.
De mindez még a jövő kérdése, annak a függvénye, hogy mikor számolják össze az összes szavazatot. Az MTI közlése szerint a szavazás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok közül végül 57 623-an adták le voksukat. Amint az utolsó urna is megérkezik, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai valamennyit felbontják, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják a szavazatokat, amelyeket azután – az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt – eljuttatnak a 106 országgyűlési egyéni választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához.
Ezután lehet majd teljes a feldogozottság.
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, magukat a választói névjegyzékbe felvetető határon túli magyar állampolgárok csak pártlistára szavazhattak, és természetesen a gyermekvédelmi népszavazás négy kérdésében is véleményt nyilváníthattak. Az NVI adatai szerint a levélben voksolók névjegyzékében lévő választópolgárok száma 456 129 volt. Ebből 318 153 szavazási levélcsomag érkezett meg az NVI-hez. Ez 69,75 százalékos leadási arányt jelent, ami a magyarországi kimeneteli adathoz nagyon közel áll (69,54 százalék). A tegnapi 84,39 százalékos feldolgozottságnál az érvénytelen szavazatok aránya (265 639-ből 40 409) 15,21 százalék volt.