2024. március 29., péntek

Naponta ötven oltás

Az elmúlt héten közel ezren keresték fel a Covid-rendelőt – Az esetek többségében nem koronavírus-fertőzésről van szó

Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa a napokban lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a koronavírusos esetszámok jelenleg viszonylag alacsony számokat mutatnak, de továbbra is ajánlott az elővigyázatosság. Hozzátette, hogy az egyéb felső légúti fertőzések okozta megbetegedések száma lényegesen magasabb. De mi a helyzet városunk Covid-rendelőjében és az oltóponton? Tegnap ezzel a kérdéssel kerestük meg Ivanka Beokovićot, a Szabadkai Egészségház igazgatóját, aki elmondta, hogy az intézmény Covid-rendelőjében továbbra is sok beteg jelentkezik felső légúti megbetegedések okozta tünetekkel, de hozzátette, hogy ezek között viszonylag alacsony a koronavírus-fertőzöttek száma.

Jelenleg Pfizer-BioNTech és Sinopharm vakcina áll a polgárok rendelkezésére (Gergely Árpád archív felvétele)

Jelenleg Pfizer-BioNTech és Sinopharm vakcina áll a polgárok rendelkezésére (Gergely Árpád archív felvétele)

– A járvány most nem olyan kiterjedt, mint korábban, de a koronavírus még mindig jelen van városunkban. Rendelőnket kedden 178-an, hétfőn 150 keresték fel, azzal, hogy a diagnosztizált pozitív koronavírus esetek száma 20, legfeljebb 30 körül mozog. Konkrétan kedden 25, hétfőn pedig 29 pozitív esetünk volt. Az elmúlt héten átlagosan naponta 23 pozitív esetünk volt. Elmondhatom, hogy ettől függetlenül igen sokan keresik fel rendelőnket. Az elmúlt héten például a látogatások száma majdnem meghaladta az ezret, pontosan 980-an keresték fel rendelőnket. Ebből 660 esetben először végeztünk vizsgálatot, ami azt jelenti, hogy a nálunk jelentkező betegek körülbelül 70 százalékánál első megbetegedésről beszélhetünk. Persze ők nem mind koronavírus-fertőzöttek, de ők is a koronavírusos megbetegedéshez hasonló tünetekkel fordulnak hozzánk, ugyanis a levegőben más vírusok is megtalálhatóak, mint például az influenza. Városunkban jelenleg egyébként az omikron variáns a domináns. A betegek között egyaránt vannak oltatlanok és oltottak, de utóbbiak sokkal enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget, mint az oltatlanok  – nyilatkozta lapunknak az igazgató.

Ivanka Beoković a fentiek mellett elmondta, hogy a koronavírus elleni védőoltást a szabadkai polgárok továbbra is felvehetik, de már nem a korábban jól megszokott helyszínen.

– Az új városházán már nem működik az oltópont. Bezártuk, mert fenntartására már nem volt szükség, valamint az emberi erőforrást sem volt már kifizetődő itt fenntartani. Azt mondhatom, hogy a polgárok oltása valamivel szerényebb keretek között zajlik a Fasizmus áldozatainak tere 16-os szám alatt található oltópontunkon. Ez egyébként a 7-es számú rendelőnk. Itt naponta átlagosan mintegy ötven adag oltást adunk be, van, amikor ez a szám kevesebb, harminc körüli. A páciensek leginkább a harmadik adagért jelentkeznek, valamint a negyedik adag iránti is van érdeklődés. A legkisebb érdeklődés az első adag iránt mutatkozik. Jelenleg Pfizer-BioNTech és kínai Sinopharm vakcina áll a polgárok rendelkezésére. Fontos információ, hogy a negyedik adaggal kapcsolatban a páciensek nem kapnak SMS értesítést, mint korábban, hanem önkéntesen lehet felvenni. Mindenki, aki betöltötte a 18. életévét, az kérheti a negyedik oltást, leginkább pedig a 65 évnél idősebbeknek és a krónikus betegeknek ajánlják a felvételét. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a harmadik adag felvétele után legalább öt hónapnak kell eltelnie – mondta az igazgató.

Mint ismeretes, az egészségügyi intézményekben és az idősotthonokon kívül más területen nem kötelező az egészségügyi védőmaszk viselete, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy zárt területen továbbra is viseljünk védőmaszkot, valamint aki még nem tette, vegye fel a védőoltást.