2024. április 26., péntek

Javában tart a próbaérettségi

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban 215 végzős diák vesz részt a tesztelésben

Kedden anyanyelvből, szerdán matematikából, csütörtökön pedig szaktantárgyból, illetve egy harmadik válaszható tantárgyból írnak próbaérettségit Szerbia-szerte a végzős középiskolások. A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban összesen 215 negyedikes diák, köztük 35 magyar ajkú tanuló vesz részt a próbatesztek megírásában.

A keddi anyanyelvi teszt harminc feladatból állt, melyen a tanulók harminchárom pontot tudtak szerezni. Mint mondták, érdekesnek számított, hogy mindenféle feladat – nyelvtan, helyesírás, szövegértés is – belekerült a tesztbe. Végeredményben megbirkóztak a feladattal. Összesen 180 perc állt rendelkezésre a teszt befejezésére, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az idő bőven elegendő volt a sikeres teljesítéshez.

– E tesztek megoldását nem osztályozzák, tehát a jó vagy a rossz eredmény nem lesz kihatással a diák év végi átlagára. Azonban, ha a tanuló sikeresnek véli a kapott eredményét egy-egy tantárgyból, akár osztályzatra is átválthatja, így az beleszámítódhat az átlagba. Ez természetesen mindenkinek a saját döntése – emelte ki Molnár Szilvia, a Svetozar Marković Gimnázium igazgatóhelyettese. Majd hozzátette:

– A mai napon a negyedikesek akár nyolc, kilenc tantárgy közül is választhatnak egyet – ha valaki merészebb, akár kettőt is –, hogy leteszteljék eddigi tudásukat. Mint megtudtam diákjainktól, választható tantárgyként legtöbbjük számára az angol nyelv és a biológia a leginkább vonzó. Azonban a kémia, német, fizika, szerb mint nem anyanyelv, történelem, földrajz mellett is voksolhattak. A választásnál a motiváció mindenkinél különböző volt. Az egyik diák megjegyezte nekem, hogy két választható tantárgyból is megírná a próbaérettségit, ugyanis szeretné felmérni az ismeretét és a képességeit. Azonban van olyan tanuló is, aki a számára könnyebb tantárgyat választaná egyfajta biztosítékként, hogy minden kétséget kizáróan jó eredményt érjen el – mondta az igazgatóhelyettes.

A javítások már folyamatban vannak. Az eredmények jövő héten derülnek ki.