2024. április 20., szombat

Dávid színei

Kiállítás egy különleges fiatalember képeiből

Szombaton délután a Nők Kishegyesi Fórumának székházában igazán különleges képkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. Szilágyi Dávid egy autizmussal élő 17 éves fiatalember, aki képein keresztül fejezi ki egyedi belső világát. A képeken a gazdag színek az elsődlegesen meghatározók, de sajátos minimalista formái könnyen beindítják az ember képzeletét. Dávid kiállítását Tóth Anita, a női fórum kreatív kézműveskörének vezetője nyitotta meg, Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke pedig Szabó T. Anna Van egy világ című írásából olvasott fel.

Az autista személyek vizuálisan jobban megértik a dolgokat, pont ezért vizuális segédanyagaik vannak, amelyek képeken keresztül tanítják meg az új dolgokat – mondta el Hajas Gabriella, Dávid édesanyja.

– Dávid számára mindig is fontosak voltak a színes képek, és nagymértékű vizualitás jellemző rá. Hároméves volt, amikor kiderült, hogy autista, és a beszéde elkezdett visszafelé fejlődni. Festeni viszont nagyon korán kezdett, amióta tudja tartani az ecsetet, azóta vízfestékezik, pár éve pedig komolyabban is elkezdett festegetni. Én nem tudtam tárgyilagosan megállapítani, hogy mit képviselnek a képei, ezért felraktam őket a Facebookra, és jöttek olyan üzenetek, hogy valóban jók. Mivel a szavakat nem igazán érti, mondhatni, nem verbális, ezért a YouTube-on olyan oktatóvideókat kerestem, amelyek különféle festészeti technikákat mutatnak be. Ő megnézi a videókat, és azokon keresztül tanul festeni. Dávid a vízfesték mellett fest tussal, szénnel, akrillal és olajfestékkel – mondta el a fiatal művész édesanyja, majd arról is szólt, hogy Dávid képeit erőteljesen befolyásolja a fiatalember hangulatvilága. Ez elsősorban a használt színeken mutatkozik meg, pl. nyugodt, kiegyensúlyozottabb kedvében kék-zöld színekkel dolgozik, ha viszont valami nyugtalanítja, akkor inkább sötétebb színeket használ.

Dávid kiállításának megnyitója (Lakatos János felvétele)

Dávid kiállításának megnyitója (Lakatos János felvétele)

– Olyan nincs, hogy Dávid megunná a festést. Akármennyit képes festeni, csak én unom el, mert én szoktam asszisztálni. A figyelme egyébként nem köthető le sokáig egy dologgal, kivéve, ha festésről van szó. Az általa megfestett képek formavilága annyira absztrakt, hogy Dávid világán keresztül mindenki a sajátját látja. Visszatérő motívumokról nem beszélhetnénk, de pl. a négyzet és a kör sok képen rajta vannak – számolt be Hajas, majd elárulta, hogy szeretnék, hogy Dávid tovább tanulja a festészetet. Most tanárt keresnek, aki tudna egy ilyen különleges igényű személlyel foglalkozni.