2024. április 25., csütörtök

Albániába utaznak a szenttamási gimnazisták

A látogatás egyik célja az előítéletek és sztereotípiák leküzdése

A szenttamási Svetozar Miletić Gimnázium és Szakközépiskola egyike annak a 18 szerbiai intézménynek, amelyek sikeresen pályáztak a Regionális Ifjúsági Együttműködési Iroda (RICO) és a Deutsche Gessellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) által meghirdetett Superschools (Szuper iskola) diákcsereprogramra. A projektum támogatója az Európai Unió és a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium.
Jasmina Šeguljev, a gimnázium igazgatója a projektummal kapcsolatban elmondta, a cél a kapcsolatfelvétel az Albánia déli részén található Gjirokastër kisváros középiskolájával.

− A multikulturalizmus, más népek és nemzetiségek hagyományainak, szokásainak megismerése elnevezésű projektum értelmében az idén április 8-ától 14-éig az itteni gimnázium 15 diákja és két tanára utazik Albániába, a cserelátogatás pedig május 4-e és 10-e között lesz Szenttamáson. A diákokat Tatjana Jojkić pszichológiatanár és Tatjana Bublić szaktanár kíséri a tanulmányútra. Az egyhetes tartózkodás során a diákoknak a túlnyomórészt görögök által lakott városkában lehetőségük lesz megismerkedni az ottani gimnazistákkal, kultúrával, nyelvvel, hagyományokkal és szokásokkal – mondta az igazgató. 
Szavai szerint Gjirokastër Albánia deli részén található, az épületek zöme pedig az UNESCO védelme alatt áll. Amellett, hogy teljesítik a RYCO (Regionális Ifjúsági Ügynökség) által kitűzött célokat, mint például a kapcsolatok erősítése, a béke és a megbékélés megteremtése a régióban, arra számítanak, hogy új barátokat szereznek, új élményekkel gazdagodnak, ez mellett pedig a diákok szép és emlékezetes pillanatokkal térnek haza.

− Az egyik fő cél az előítéletek és sztereotípiák leküzdése, és véleményünk szerint a fiataloknak előítéletek nélkül nyitottnak kell lenniük az új tapasztalatokra – fogalmazott az igazgatónő.