2024. április 16., kedd

Újra Nagybecskereken

Megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválja

Április 4-e és 11-e között a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban tartják meg a Vajdasági Hivatásos Színházak 71. Fesztiválját. A becskereki közönség a jövő hétfőig hat felnőtt és három gyerekelőadást tekinthet meg.
A hétfő esti megnyitó vendége Mira Banjac színésznő volt, akinek hosszabb idő után ez volt az első közszereplése. Bemutatták a munkásságát felölelő kiállítást majd a 92 éves színészlegenda megnyitotta a fesztivált.

Vörös szőnyeg a színészlegendának (Fotó: Kecskés István)

Vörös szőnyeg a színészlegendának (Fotó: Kecskés István)

– Nagybecskerek számomra egy kultikus hely. Nem csak a díj miatt. Becskereken mindig érezhető volt egy kulturális légkör, hangulat. Itt mindig jól éreztük magunkat, jó előadások voltak, jó házigazdák vártak. Szeretem a várost, számomra épületei mindig csodálatosak voltak. Egyértelmű, hogy életem össze van kötve Nagybecskerekkel, függetlenül attól, hogy szinte minden városban jártam. De vannak helyek ahol az ember gyökeret ereszt, kivirágzik, kizöldül – mondta Mira Banjac, visszaemlékezve az első színészi díjára, amit a Nagybecskereken eljátszott szerepéért kapott. 

Nagybecskerek immár 25. alkalommal szervezte meg az ország legrégebbi színházi fesztiválját.
– Számomra nagy öröm és megelégedés, hogy három év után újra házigazdái vagyunk a legnagyobb színházi rendezvénynek. Annak is örülök, hogy újra látom a közönséget a színházunk előcsarnokában, mert a Fesztivált nemcsak az előadások alkotják, hanem a nézők, az emberek, nyilatkozta Dejan Karlečik, a Toša Jovanović Népszínház megbízott igazgatója.
A Fesztivált az Élőhomok – Képek Tolnai Ottó és Petrik Pál motívumai alapján című előadás nyitotta meg, mely a Novem Színházi Szervezet, a szabadkai Népszínház és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely koprodukciójában készült.
– Számunkra ez a fesztivál most különösen fontos. Tizenvalahány éve voltunk itt utoljára, mint fellépők. Nagyon örülök, hogy ezt az előadást sikerült idehozni. Hiszen az előadás úgy készült, hogy úgy a magyar, mint a szerb ajkú közönség értse, és úgy látom, hogy ez a közönség számára is sikeres volt – nyilatkozta Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház magyar társulatának igazgatója.

Az első előadás szereplői (Fotó: Kecskés István)

Az első előadás szereplői (Fotó: Kecskés István)

A produkció rendezője Mezei Kinga, aki Hajdú Tamással, Pálfi Ervinnel és Szilágyi Nándorral együtt a színpadon volt.
– Tehát nézőként nem érzékelhettem a körülöttem ülők reakcióit. Mi fent a színpadon jól éreztük magunkat, és úgy tapasztaltuk, hogy figyelemmel – olykor reakciókkal is – kíséri a közönség az előadást. A végén pedig azt lehetett érezni, hogy szerették ezt a produkciót. Függetlenül attól, hogy ez egy nonverbális előadás, leszámítva egy verset és két dalt, amely elhangzik. Ezeket a szövegeket a nézők megkapták lefordítva, szórólap formájában, tehát tudták követni, hogy miről szólnak. Boldog vagyok, hogy itt vagyunk, vagyis, hogy ide eljutott egy ilyen jellegű előadás, ami általában nem szokványos egy ilyen fesztiválon. És nagyon örülök annak is, hogy kedvesen fogadta a közönség – nyilatkozta az előadás után Mezei Kinga.
Csütörtökön és pénteken is magyar nyelvű előadásokat láthat a becskereki közönség: ezeken a napokon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház lép majd fel A három nővér illetve A Csókos Asszony Lovagjai című előadásaival. Fellép még a szabadkai Népszínház szerb társulata, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a Szabadkai Gyermekszínház, az újvidéki Ifjúsági Színház, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház bábtársulata és a Zombori Népszínház.
A fesztivál hétfőn délben díjkiosztóval zárul.