2024. április 27., szombat

Dačić nem lesz kormányfő

Zorana Mihajlović: Az SZHP-nek el kell gondolkodnia, hol rontotta el a parlamenti és helyhatósági választásokat

A Szerbiai Szocialista Párt a pálya szélén állt és patrióta tábortüzeket gyújtogatott, amikor az országnak fontos, de népszerűtlen döntéseket kellett meghoznia, pedig egy koalíciós partnernek az lenne a feladata, hogy ilyen esetekben is teljes mellszélességgel kiálljon az efféle határozatok mellett, értékelte tegnapi nyilatkozatában Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja, a leköszönő szerb kormány miniszterelnök-helyettese. Szavai szerint egy stabil, erős kormány megalakulására számít, amelynek teljesen nyitottnak kell lennie, s abban is biztos, hogy Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke nem lesz kormányfő, ahogyan azt választási listája nevében megfogalmazta, sőt, teljes mértékben ellenzi a szocialistákkal való koalíció újbóli megkötését.

– Nem tudom, magam a leendő kormány részét képezem-e majd vagy sem, de azt meg tudom mondani, ki nem lesz a kabinet miniszterelnöke. Úgy vélem, nagyon sokan szeretnének most felkapaszkodni a Szerb Haladó Pártnak és Aleksandar Vučić államfőnek a hátára, eljött az ideje annak, hogy kiválasszuk, kik akarnak valóban az ország érdekeinek eleget téve dolgozni, s kik azok, akik csak állítják ezt, aztán pedig teljesen másfajta politikát folytatnak – értékelte Mihajlović.

Hozzátette, hogy győzelmi ünneplésre egyedül Vučićnak van joga, hiszen történelmi eredménynek számít kétszer egymás után az első fordulóban nyerni, ráadásul úgy, hogy másodszor több szavazatot szerzett, mint első alkalommal. Magának az SZHP-nak el kellene gondolkodnia azon, hogy mit rontott el a helyhatósági és a parlamenti választásokon, az államfőválasztás kiválóan sikerült, de a többi megmérettetésen jobb is lehetett volna az eredmény. El kell töprengeni, mit üzentek ezzel a polgárok, állapította meg Mihajlović.