2024. március 29., péntek

Jobb körülmények az oktatáshoz

Idén 175 millió dinár az óvodák, iskolák és diákotthonok felújítására

Cikkünkhöz képgaléria tartozik, amely ITT érhető el!

A tartományi kormány, az oktatási titkárságon keresztül immár hatodik éve támogatja az általános- és középiskolák, a diákotthonok, valamint az iskoláskor előtti intézmények létesítményeinek újjáépítési, átépítési felújítási, valamint karbantartási munkálatait. Idén 175 millió dinárt különítettek el a projektek finanszírozására és társfinanszírozására.

Az összegből 41 általános iskolát, 10 középiskolát, 3 kollégiumot és 7 óvodai intézményt támogatnak.  A szerződéseket tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő és Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár adta át az oktatási intézmények képviselőinek.

Szakállas Zsolt: Idén állt a legmagasabb keretösszeg rendelkezésre (Fotó: Dávid Csilla)

Szakállas Zsolt: Idén állt a legmagasabb keretösszeg rendelkezésre (Fotó: Dávid Csilla)

– Ezekkel a beruházásokkal együtt 2017 óta a tartományi kormány közel egymilliárd dinárt különített el ezekre a célokra. Szerbia kormányzatával együtt azon dolgozunk, hogy javítsuk a diákok és az oktatási, nevelési intézményekben dolgozók körülményeit – emelte ki Mirović.

Szakállas Zsolt oktatási titkár elmondta, idén állt a legtöbb pénzösszeg a rendelkezésükre.

– A növekvő keretösszeg azt mutatja, hogy jó felé haladunk, viszont az oktatási intézmények szükségletei még ennél is nagyobbak. Majdnem egymilliárd dinár értékben érkeztek hozzánk pályázatok, ennek következtében nagyon nehéz volt mérlegelni, hogy melyik oktatási intézményeket támogassuk. Az épületek felújítása egy olyan munka, amelyet sohasem lehet befejezni. Fontos minden évben foglalkozni ezzel a témakörrel. A pályázatoknál minden évben másra helyezzük a hangsúlyt. Az elmúlt évben a mosdók felújítása élvezte a prioritást, idén főként a tetőszerkezetek cseréjét, nyílászárók cseréjét, a padlóburkolatok cseréjét, illetve hőszigetelés felszerelését támogattuk – tudtuk meg a tartományi titkártól, aki hozzátette, nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak az oktatási intézményektől.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola nyílászárók cseréjére pályázott a titkárságnál.

Vidrács Krisztina (Fotó: Dávid Csilla)

Vidrács Krisztina (Fotó: Dávid Csilla)

– Iskolánk harmadik alkalommal pályázott sikeresen. Ez alkalommal közel kétmillió dináros támogatásban részesültünk. Az iskolaépület körülbelül nyolcvan százalékának a nyílászáróját sikerült kicserélni, ezzel a támogatással pedig a megmaradt három-négy osztályterem nyílászáróit fogjuk megújítani. Ez a biztonság szempontjából is nagyon fontos, emellett pedig esztétikilag is jobban fog kinézni az iskola – mondta Vidrács Krisztina, az iskola igazgatónője.

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola 2.740.000 dinár támogatásban részesült.

Kanyó István (Fotó: Dávid Csilla)

Kanyó István (Fotó: Dávid Csilla)

– A tantermek padlóburkolatát fogjuk lecserélni a kapott összegből, mivel parkettákat még 1970-ben rakták le. Az összeg a tantermek egy részének a felújítására elég, ezért szeretnénk pályázni jövőre is, hogy a fennmaradó termek padlóját is le tudjuk cserélni – mondta Kanyó István, az iskola igazgatója.