2024. április 27., szombat

Két magyar nyelvű előadás

Május 26-án kezdődik a Sterija Játékok Újvidéken – A fesztivál mottója: A szorongás ideje

A legnagyobb szerbiai színházi fesztivált, a Sterija Játékokat idén május 26-a és június 3-a között rendezik meg a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban. A rendezvény programját dr. Miroslav Radonjić, a Sterija Játékok igazgatója, valamint dr. Milivoje Mlađenović, a rendezvény idei szelektora ismertette.

Milivoje Mlađenović (Fotó: Ádám Jennifer)

Milivoje Mlađenović (Fotó: Ádám Jennifer)

– A Sterija Játékok a színházi értékek vitalitásának, kapacitásának és potenciáljának a lenyomata, bizonyítéka. A fesztivál legfontosabb küldetése, hogy a művészet eszközével leírja annak a világnak a modelljét, amelyben élünk. Feladata, hogy megállapítsa, milyen ennek a modellnek a kifejeződése a drámai művekben,  és ez alapján értékelje a színházi alkotásokat – mondta Radonjić.

A színházi rendezvény idén A szorongás ideje mottó köré épül.

 – Az utóbbi időben számos műben fellelhető a koronavírus-járvány és ennek a színházi életre gyakorolt hatása. A színházi munka sok szempontból sérült, ezért a szorongás, a félelem, a csend, a kimerültség és a csalódottság érzése általános lelkiállapotként érvényesül, amely átjárja a színházi teret – magyarázta az igazgató.

Dr. Milivoje Mlađenović szelektor elmondta, hogy a válogatási ciklusban 51 előadást nézett meg  Szerbiában és a régióban, hét produkciót pedig videofelvétel formájában látott. Ezekből az előadásokból igyekezett minél sokszínűbb repertoárt összeállítani.

– A színházi repertoárokat már több éve a női alkotás, a szenvedés, a nők társadalmi szerepének témája uralja. Így ez idén sem lesz másként. E motívumok körforgása jelzi, hogy a nők helyzetének érzékeny kérdése, identitáskeresése a férfiak világában mindig aktuális. A kortárs szerb drámaírókat műveikben koruk problémái is foglalkoztatják, így az utóbbi időben olyan drámák is megjelentek, amelyekben a migránsválság, a gazdasági válság, a nemek és a szexuális irányultság kérdései, vagy a globalizáció témaköre van jelen. Az idei rendezvényre igyekeztem olyan produkciókat is beválogatni, melyek ezekkel a témákkal foglalkoznak, ugyanakkor most is feltűnnek a klasszikusok, vagyis a drámai örökségből származó művek, melyeket megújítva, rekonstruálva, új modern feldolgozásban tekinthet meg a közönség – fejtette ki a szelektor, aki hozzátette, külön öröm számukra, hogy egyre több női szerző van jelen a rendezvényen.

A közönség idén kilenc versenyprodukciót tekinthet meg. Köztük Az isteni Dzsoni parázna napjai című produkciót az Újvidéki Színház előadásában, melyet Jovana Tomić állított színpadra. Az utolsó kislányok című előadást Kokan Mladenović rendezésében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata adja elő. A szabadkai Népszínház szerb társulata bemutatja az Izbiračica című előadást, Iva Milošević rendezésében. A Szarajevói Nemzeti Színház a Kokan Mladenović rendezte Protekcija című produkciót adja elő. Az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház és az újvidéki Vizuális Kultúra Fejlesztési Központ együttműködésében a Kod večite slavine című darab színpadi feldolgozását tekintheti meg a közönség. A belgrádi Nemzeti Színház a Godine Vrana című előadást mutatja be, Siniša Kovačević rendezésében. A szintén fővárosi Jugoszláv Drámai Színház társulata Jagoš Marković rendezésében a Čudo u Šarganu című produkciót adja elő. Az ugyancsak fővárosi Atelje 212 társulat a Rolerkoster című mű színpadi feldolgozását adja elő, melyet Milica Kralj állított színpadra. A kraljevói színház előadásában pedig a Fleke című előadást élvezheti a közönség, Jug Đorđević rendezésében.

Nyitókép: Milivoje Mlađenović (Fotó: Ádám Jennifer)