2024. május 8., szerda

„Színekkel, szavakkal, dallamokkal, álmodva alkotni”

A Pesti Zenés Színpad vendégjátéka a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület színpadán

Szombaton a Pesti Zenés Színpad néhány művésze lépett színpadra nagykikindai Egység Művelődési Egyesület színpadán: Pánti Anna operaénekes, az opera nagykövete, költőnő, a nagykikindai születésű Kiss Tivadar, aki a Magyar Állami Operaház magánénekese, valamint Pozsár Andrea zongoraművész, mestertanár.

A nagykikindai születésű Kiss Tivadar a Hazám, hazám ária éneklése közben (Fotó: Vidács Hajnalka)

A nagykikindai születésű Kiss Tivadar a Hazám, hazám ária éneklése közben (Fotó: Vidács Hajnalka)

A műsort Pánti Anna vezette, aki kifejtette azt is, hogy mit is jelent számára az opera nagykövetének lenni.

– Az opera nagykövetei, vagyis mi, az operaház művészei, énekesei, az énekkar tagjai, hangszeresei, balettművészei járjuk Magyarországot, valamint a határon túli magyar lakta területeket, és előadást tartunk az opera műfajáról, hogy felneveljünk egy újabb generációt. Ha tudjuk, hogy miről szól egy opera, amely egy zenés dráma, egy zenés mese, egy zenés történelmi esemény, ha ismerjük a tartalmát, a szereplőit, inkább tud hatni a zene a lelkünkre. Mi ezt a csodát szeretnénk eljuttatni a közönséghez – hangsúlyozta a művésznő, majd saját versével, A szépség szerelmese című művével vallott saját művészi hitvallásáról.

Színekkel, szavakkal, dallamokkal,
álmodva alkotni – gondolattal,
a megfoghatatlant
bilincsbe zárni egy pillanatra…
s az áhítat nyugalmát
ráerőltetni a lázongó akaratra!
Fájdalmak kútjának mélyére hullani,
vagy egy hintáról elrugaszkodva szállni, repülni,
oda, ahol nem ér el a fájdalom,
nincs keserűség, borzalom!
Csak az alkotás az oltalom!
A végtelenbe feszített időben
bánat pillanatok gyöngysora lebben
és mégis alkotni kell,
hogy életünknek értelme legyen!
S akkor megérezzük,
hogy kézen fog az Isten!

Ezután Pánti Anna Puccini Tosca című operájából Tosca imáját énekelte el, amely szintén a művészi hitvallásról szól.

Közös kép a három művészről (Fotó: Vidács Hajnalka)

Közös kép a három művészről (Fotó: Vidács Hajnalka)

A három művész előadása a Dallal, verssel, szívvel – együtt címet viselte és az összetartozásunkra reflektál, ezt mutatta be versben és zenében. A művészek több témát is érintettek, a természet és a haza szeretetét, a szerelmet, az úton levést, a honvágyat.

A műsor kezdetén Brahms V. Magyar Táncából zongorázott el egy részletet Pozsár Andrea, majd elhangzott Pánti Annának Számvetés című verse és Sajó Sándor Magyarnak lenni költeménye.

A csitári hegyek alatt a hazaszeretet hangját pendíti meg – hangsúlyozta Pánti Anna.  Hozzátette, Kodály Zoltán szépen emelte színpadra a népzenét, a népi motívumokat. Ezt duettben énekelte el Kiss Tivadarral.

Az opera nagykövete Bartók Bélára is kitért, aki a népi motívumokat megszólaltatva minden nép megfogalmazott szeretetét, hazaszeretetét, a szülőföldhöz való ragaszkodását, a szerelmet, a bánatot, az örömöt fogalmazta újra. Az Este a székelyeknél című zongoradarabját Pozsár Andrea játszotta el.

Elhangzott egy Krúdy Gyula-részlet is. „Nem vagyunk mások, mint folytatásai a régi időnek, a lábnyomok továbbmennek ugyanazon az úton, jó szem kell hozzá, hogy megláthassa valaki, hol végződik az egyik nemzedék lábnyoma és hol folytatódik az új nemzedéké”, melyet Pánti Anna Szimbólumok és Úton című versével hozott közelebb a közönséghez.

Megénekelték a szép tájat is, hiszen bármerre nézünk, az az érzésünk, hogy Isten jókedvében teremtette a hazát, a földünket – mondta Anna – és a szeretetünk nyilvánul meg a Szép az erdő, az égbolt, a város… kezdetű dalban, amelyet el is énekelt.

A szerelem témakörében József Attila Óda című versének részlete, Juhász Gyula Szerelem című költeménye, Pánti Anna A felhő és a fény szerelme című verse hangzott el zenei kíséret mellett. Beethoven Holdfény szonátáját zongorázta Pozsár Andrea.

A honvágy érzése és a szülőföld szeretetével vegyül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a téma köré épülő dalok, versek csokra: Kiss Tivadar előadásában Rákóczi megtérése című dal hangzott el, majd az Adj, Uram, Isten című dal az Álomkeringő című filmből. Pánti Anna Ábrányi Emil Él a magyar című verséből idézett. Kiss Tivadar előadásában felcsendült Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám című ária, de elhangzott a Közzene is a Bánk bánból Pozsár Andrea előadásában.

A folytatásban a közönség meghallgathatta Pánti Anna Örökségünk című versét, Kiss Tivadar elénekelte a Nemzeti dalt, az előadás záróakkordjaként pedig a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dal csendült fel.