2024. április 26., péntek

Irodalomterápia Kosztolányival

Berényi Emőke irodalomterápiás sétára invitálta az érdeklődőket, amelyre a szabadkai vasútállomás és a gimnázium épülete között került sor. Berényi Emőke a Pécsi Tudományegyetem biblioterápia szakirányú továbbképzés másodévese, a Híd folyóirat főszerkesztője.

– Ez most egy személyes projektum, amely mellé állt a Szabadkai Városi Könyvtár, úgymond erkölcsi támaszt nyújtva. Az irodalomterápiás séta eltér attól, mint amikor egy híres írónak, költőnek a szülőhelyén, az életével kapcsolatos fontos helyszíneket járjuk körbe, mivel írás- és szöveges gyakorlatokat, beszélgetéseket is magába foglal. Ezúttal Kosztolányi szövegei kapcsán elsősorban az önismeretünkkel, az önazonosságunkkal foglalkoztunk, Szabadkához fűződő viszonyunkkal, hiszen az identitásunk fontos része a szülőföld. Kosztolányi mellett tehát a téma a szabadkaiság is volt, de szó esett más írókról is.

Az első feladatot a vasútállomás előtt oldották meg a résztvevők (Fotó: Lukács Melinda)

Az első feladatot a vasútállomás előtt oldották meg a résztvevők (Fotó: Lukács Melinda)

– A sétánk kis létszámú csoportnak lett meghirdetve, úgy a legalkalmasabb, hogy mindenki kifejezésre juthasson. Az ilyen jellegű séta számomra is újdonság, vezettem már csoportokat, de inkább benti körülmények közt dolgoztunk. Ezzel a sétával kívánok Kosztolányi Dezsőnek boldog szülinapot, de mivel ez a nap emellett a vajdasági magyar könyv és olvasás napja is, fontos kitérni a vajdasági magyarságunkra is. Az irodalomterápia bármilyen korosztálynak való, az óvodásoktól a szép korúakig, mert bárkinek lehet jó témákat találni, amelyek közel állhatnak hozzá – mondta a lapunknak Berényi Emőke.