2024. április 26., péntek

Új nyugdíjbiztosítási rendszert a mezőgazdaságban!

Lakossági fórumot tartottak Péterrévén

A falusi turizmus lehetőségeiről, tiszai kikötő építéséről, az állattenyésztésben uralkodó bizonytalanságról, valamint tartományi és országos pályázatokról is beszélgettek azon a lakossági fórumon, amelyet pénteken este tartottak meg Péterrévén. A Vajdasági Magyar Szövetség eddig is következetes politikát folytatott és az elkövetkező időszakban is reális választási ígéretei vannak a mezőgazdaság területén, amelyet meg is tud valósítani, hangsúlyozta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje.

– Ezek közül a legfontosabb a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosítási rendszerének a kérdése. Szeretnénk azt, ha nem annyit fizetne a három-négy hektáron gazdálkodó termelő, mint azok a termelők, akik legalább száz hektáron gazdálkodnak. Jelenleg egységes rendszer van, azaz minden egyes termelő egységes összeget fizet, függetlenül attól, hogy mennyi a jövedelme. Az a gond, hogy a kistermelőknek nincs annyi jövedelmük, hogy éves szinten a nyugdíjbiztosítási illetéket befizessék az államnak: hatalmasak a tartozások, hatalmasak a kamatok. Azon kell dolgoznunk, hogy egy teljesen új rendszer épüljön ki. Ez az egyik legfontosabb választási ígéretünk, amelyet képviselni szeretnénk, és amelyet szeretnénk megoldani az elkövetkezendő mandátumban. Emellett továbbra is támogatjuk a fiatal gazdákat és a nőket – közölte Fremond Árpád.

Szekrény Anetta, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje a lakossági fórumon többek között az oktatásról beszélt.

– Nagyon fontos a folyamatos munka: most élvezhetjük azt, amit a VMSZ az előző évtizedben felépített. Ilyen például a Magyar Nemzeti Tanács támogatása, az ösztöndíj támogatás, amelynek jómagam is részese voltam. Emellett nem szabad megfeledkeznünk azokról a támogatásokról sem, amelyek megkönnyítik az életünket, miután befejeztük a tanulmányainkat. Ide tartoznak például a vállalkozóknak és a mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatások – fogalmazott Szekrény Anetta.