2024. április 27., szombat

Kihívásoktól a bizonytalanságig

Belgrádban tartják a világ első nemzetközi konferenciáját a koronavírus elleni harcról

Harmincöt ország több mint ezer szakembere tanácskozik a szerb fővárosban. A kutatók, tudósok, orvosok és más szaktekintélyek az elmúlt két év kihívásait osztják meg egymással, és igyekeznek összefoglalni mindazt, ami segítheti a koronavírus-járvány elleni harcot. Senki sem tudhatja, hogy mit hoz a holnap, így a tapasztalat- és tudáscsere, a régió országainak összefogása éppoly jelentős a járvány elleni harcban, mint az emberség és a szolidaritás – hangzott el a találkozón.

Az, hogy egy ilyen jelentős nemzetközi konferenciának Belgrád lehet a házigazdája, köszönhető a szerb kormány és az egészségügyi minisztérium hatékonyságának, illetve az egészségügyi intézményeink működésének. Közös erővel harcoltak ugyanis azért, hogy megerősítség a szakmát és megvédjék a lakosok egészségét úgy országunkban, mint a régióban is – hangsúlyozta Ana Brnabić kormányfő a nyitóbeszédében.

Az egészségügyi rendszerre és az ott dolgozókra nehezedő nyomásra prof. dr. Lazar Davidović, a Belgrádi Egyetem Orvosi Karának dékánja hívta fel a figyelmet. Beszédében kiemelte, hogy a szerbiai egészségügy sok gazdagabb ország rendszerét is felülmúlta a krízis időszakában. Ezt Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai covid-kórház igazgatója is megerősítette: hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény 20 ezer beteget látott el a járvány kezdetétől a mai napig.

A találkozó résztvevőit Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója videóhíváson keresztül köszöntötte. Beszédében többek között hangsúlyozta azokat a vesztességeket, amelyeket a megbetegedett egészségügyi dolgozók elvesztése jelentett. Szavai szerint a pandémia okozta hatalmas károkat még évekkel a járvány befejezését követően is érezni fogjuk. Három kulcsszóra azonban megtanított bennünket a világjárvány, ezek pedig „a tudomány, a szolidaritás és az egészségügy hatalmának jelentősége az emberiség számára” – mondta WHO regionális igazgatója a koronavírus elleni harcról szóló első nemzetközi konferencián, amelyen hétfőig tanácskoznak a szakemberek.

Szerbiában az elmúlt 24 órában 1.273 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, összesen 8.110 tesztet végeztek el. 12 személy hunyt el a vírus szövődményeiben, a járvány kezdete óta 15.758, a halálozási arány 0,80 százalék. Kórházban 709 beteget kezelnek, közülük 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.