2024. április 26., péntek

Másfél milliárdos büdzsé

Fontos döntéseket hozott a topolyai képviselő-testület

Sorrendben a 15. ülését tartotta a topolyai községi képviselő-testület. A költségvetés újraelosztásáról is döntöttek. Szatmári Adrián polgármester az ülést követő nyilatkozatában elmondta, hogy a büdzsé módosítására azért volt szükség, mert be kellett építeni a tavaly el nem költött és áthozott eszközöket. A büdzsé kerete most 1,537 milliárdot tesz ki. Hozzátette, hogy hétfőn egy újabb szerződést írtak alá a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal. Egy 80 millió dináros szerződésről van szó, és ennek a forrásnak köszönhetően parkolót építenek majd az épülő medence és a városi stadion mellett, valamint rendezik a fedett medence körüli területet. Ez az összeg most még nem szerepel a költségvetésben, a jövőben fogják beépíteni. A szóban forgó projekt megvalósítására 97 milliót irányoztak elő, az említett 80 millióhoz az önkormányzat 17 millió dináros önrésze párosul.

A polgármester kiemelte még a napirendi pontok közül Topolya község fejlesztési tervét a 2022–2030-ig terjedő időszakra, a közvitáról szóló jelentéssel. A dokumentum a fő célokat, stratégiákat határozza meg részletekbe menően, amelyek mentén az életminőség javulása, valamint Topolya község további fejlődése érhető el.

Szatmári nyilatkozatában rámutatott, hogy a napirendi pontok között szerepelt még a helyi foglalkoztatási akcióterv elfogadása is, ami az idei évre vonatkozik. Erre a célra 10,7 millió dinárt irányoztak elő a költségvetésben. Az előző években már bizonyítottan bevált a mostanihoz hasonló program, amit a munkaközvetítővel karöltve valósítanak meg. Munkanélküli személyeket tudnak foglalkoztatni a programon keresztül, akiknek az elsődleges feladata a közterületek karbantartása, takarítása lesz majd ezúttal is. Kiemelte még, hogy három népszavazás is esedékes: Pobedán, Cserepesen és Felsőroglaticán a helyi járulék bevezetéséről írnak ki referendumot. Utóbbi két helyi közösség esetében május 22-én, Pobedán május 29-én lesz népszavazás. A polgármester konstatálta, hogy nemrég, pontosabban február 20-án volt a legutóbbi ilyen jellegű népszavazás, amikor a zentagunarasi polgárok szavazhattak, és a többség úgy döntött, hogy legyen hely járulék a településen. Ezt a Zentagunarasra vonatkozó határozatot is kihirdette a testület. Kiemelte még az utaztatással kapcsolatos napirendi pontot is. A testület elfogadta a személyszállításra vonatkozó szerződéstervezetet, ami a község területén az elkövetkező ötéves időszakban a személyszállítás kérdését szabályozza.

Az ülésen a rendkívüli helyzetek községi törzskarának 2022. évi munkatervéről is beszámoló hangzott el. Napirenden szerepelt még a Juhász Erzsébet Könyvtár, valamint Topolya Község Művelődési Háza, a községi idegenforgalmi szervezet és a szociális központ 2021-es évre vonatkozó munkajelentése.

A Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság egyik alapítója Topolya község is. A társaság külön tervének jóváhagyását, a költségvetési eszközök idei évre vonatkozó felhasználását szabályozó javaslatot is megszavazták. A Topolyai Alapfokú Zeneiskola iskolaszéki tagjai közül pedig Lévai Istvánt – mivel lemondott – felmentették tisztségéből, helyette pedig Dudás Virág Ervint nevezték ki.