2024. május 8., szerda
VÁLASZTÁSOK 2022

A főváros nélkül nehezebb

A vajdasági magyar érdekérvényesítés sikeréhez Belgrádban is jelen kell lenni

Noha Belgrádban zömében szerbek élnek, beszélni kell a magyar érdekekről és célokról is: egyrészt magyarok is laknak a fővárosban, másrészt a szerb ajkú választóknak is van egy rétege, amelyik érdeklődik a VMSZ politikája iránt, mindenekelőtt azért, mert a mértékletesség, értelem hangjaként ismerik fel. Dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti listavezető fogalmazott ekképpen a párt szerda esti fővárosi kampányrendezvényén, s hozzátette, annak ellenére, hogy vajdasági magyar pártról beszélünk, fontos az üzeneteket Belgrádban is elmondani, az számít igazán komoly politikai szervezetnek Szerbiában, amelynek a fővárosban is van érdekeltsége, képviselete.

Belgrád egyébként az egyetlen olyan, Vajdaságon kívüli helyszín, ahol a VMSZ kampányt folytat az április harmadikai választások vonatkozásában. A fővárosban mintegy 1800 magyar él, a párt pedig – a korábbi voksolások tapasztalata alapján – mintegy kétezer fővárosi voksra számít. A belgrádi politizálás lényegét Pásztor Bálint Facebook-bejegyzésében is megindokolta. „Az életem majdnem fele során volt közöm ehhez a városhoz. Itt jártam egyetemre, itt vagyok képviselő, itt doktoráltam. Szép és sikeres évek kötnek ide. Egy magára valamit adó párt nem teheti meg, hogy nincs jelen a fővárosban. Ezért tartottam fontosnak, hogy legyen itt szervezetünk, ami tízéves fennállása során a VMSZ egyik legaktívabb városi szervezetévé nőtte ki magát. Belgrádban félszavakból is megértjük egymást. A helyiek tudják, milyen nagy utat tettünk meg és a VMSZ-nek mekkora szerepe volt abban, hogy Magyarország és Szerbia, szerbek és magyarok között ma ilyen a viszony”, fogalmazott.

A lakossági fórumon kiemelték, a VMSZ a fővárosban különböző szinteken, különböző módon vesz részt a választási megmérettetésben. A parlamenti választásokon önálló listával reméli a szavazatok megszerzését, a helyhatósági választásokon Nebojša Marjanović városi szervezeti elnök a Szerb Haladó Párt listáján indul, az államfőválasztáson pedig Aleksandar Vučić jelenlegi államfőt, az SZHP jelöltjét támogatja a magyar párt. Marjanović közölte, a VMSZ támogatottsága annak köszönhető, hogy a mindennapokkal, a normális élethez szükséges feltételek szavatolásával törődik. A főváros kapcsán is olyan javaslatai vannak, amelyek a polgárok életét tehetik jobbá. Egyetlen életünk van, valamennyien azt szeretnénk, ha az minél jobb, tartalmasabb, sikeresebb lenne – fogalmazott a városi szervezet vezetője.