2024. április 26., péntek

Őrizzük meg értékeinket

Maja Gojković Nagykikindára látogatott

Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter kedden Nagykikindára látogatott. Ottlétének célja hazánk és talán egész Európa egyetlen fennmaradt szárazmalmának a meglátogatása volt, áll a nagykikindai önkormányzat hivatalos tájékoztatásában. A miniszter kijelentette, hogy Nagykikinda nagy lehetőségeket rejt magában a kultúra és a kulturális turizmus fejlesztésében.

– Örülök, hogy ma itt lehetek, most először volt lehetőségem megnézni, hogyan is nézett ki valamikor egy szárazmalom. Dicséretes, hogy a gyermekek számára szerveznek itt műhelymunkákat, foglalkozásokat. A mai fiatalabb nemzedék a mostani modernebb technológiák miatt már sok mindent elfelejt, nyelvünket, írásunkat is, de sajnos a régi szokásainkat, hagyományainkat is. Sokat beszélünk a környezetvédelemről, de akkor már azt is tudni kellene, hogy régebben miért volt sokkal kevesebb probléma ezen a téren. Az emberek régen másképp éltek és dolgoztak. Ezt a lehetőséget, ezt a szárazmalmot ki kell használni – hangsúlyozta a miniszter asszony, majd hozzátette, hogy a szárazmalom udvarát és a földszinti részt továbbra is ki kell használni szabadtéri oktatásra, műhelymunkákra.

Arra is kitért, hogy a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium folyamatosan támogatja a nagykikindai projekteket.

– Jó az együttműködés a nagykikindai önkormányzat, valamint a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium között, elsősorban a Fókuszban a városok pályázatain keresztül a város több kulturális-infrastrukturális beruházásra kapott anyagi forrást, de a minisztérium által lebonyolított egyéb pályázati felhívásokon is nyert anyagi támogatást – zárta gondolatait Maja Gojković.

Nikola Lukač polgármester a további hasonlóan sikeres együttműködésekben bízik.

A minisztérium az elmúlt években mintegy 75 millió dinárt különített el pályázatok által Nagykikinda városának. A következő lépésben az önkormányzat ki fogja dolgozni a kultúrafejlesztési stratégiát, amely meghatározza a következő tíz évre vonatkozó irányelveinket. Biztos vagyok benne, hogy saját forrásunkból, valamint a szerb kormány támogatásával sokat fogunk tenni. Célunk, hogy a közeljövőben kiérdemeljük az Európa Kulturális Fővárosa címet – hangsúlyozta a polgármester.