2024. május 8., szerda

Vihart kavaró ingatlan

Dodik dedinjei villája ügyében nyomoz a szarajevói ügyészség

Kirakatpernek, politikai motivációkkal tűzdelt rosszindulatú eljárásnak nevezte kedden Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai hármas elnökség szerb tagja a szövetségi ügyészség ellene indított nyomozását, amelynek a célja felderíteni, milyen körülmények között vásárolt Belgrádban, a dedinjei városnegyedben villát. A boszniai ügyészség vádja szerint Dodik különféle visszaéléseknek köszönhetően jutott hozzá az ingatlanhoz. A politikus a keddi, Kelet-Szarajevóban megtartott sajtótájékoztatón elutasított minden vádat és sértegette az újságírókat is.

Azt mondta, az egész nyomozás hátterében Gabriel Escobar amerikai nyugat-balkáni különmegbízott és más külföldi politikai erők állnak, amelyek le akarnak számolni vele. Kijelentette, eleget tesz a boszniai ügyészség és bíróság felszólításainak, annak ellenére, hogy alkotmányellenes kategóriának tekinti mindkettőt: úgy döntött, amikor személyes ügyben keresik, megjelenik a tárgyaláson. Mint mondta, az ügyészség azt állította, tanúként hallgatnák meg, most mégis gyanúsítottként kapott beidézést. Azzal vádolta egyes újságírókat és médiaházakat, hogy évek óta „lovagolnak” ezen a témán, pedig semmi említésre méltó sincs az ügyben.

A sajtótájékoztatón Dodik kijelentette, 2007-ben vásárolta a dedinjei villáját 750 ezer euróért, ennek érdekében kölcsönt vett fel a Pavlović Bankban. Egy évvel később újabb szerződést kötött a pénzintézettel, magasabb kamat mellett hagyták jóvá a hitelrészletek törlesztését. Szavai szerint 2017-ig 500 ezer eurót fizetett vissza. A költségeket részben a fizetéséből, részben két belgrádi lakásának az eladásából fedezte.

Arra a kérdésre, hogy elnézést kér-e azoktól az újságíróktól, akiknek a középső ujját mutatta az ügyészség épülete előtt, Dodik közölte, a bijeljinai BN televízió és az Avaz újságíróinak „üzent” így, mert évek óta lejárató kampányt folytatnak ellene. Úgy fogalmazott, közszereplőként el kell viselnie a kritikát, de a hazugságokat nem, az újságírók között is rengeteg a gyalázatos ember, s ennek is viselni fogja a következményeit, ahogyan minden másik esetben is. A sajtótájékoztatón tovább sértegette az Avaz, a BN, az Oslobođenje és a Tényfeltáró Újságírói Központ (CIN) munkatársait.

Dodik állításai kapcsán azért merült fel gyanú, mert a 750 ezer eurós dedinjei villát valójában 2007 májusának derekán vásárolta, a bankhitelt azonban csak 2008 június végén vette fel. Ráadásul a boszniai szerb kormány pecsétjével hitelesítette a hitelkérelmet. Akkoriban a szerb entitás kormányfője volt.