2024. április 27., szombat
UKRÁN-OROSZ HÁBORÚ

Mariupol és Herszon városában a legrosszabb a helyzet

Ukrajnában csaknem egy hónapja kezdődött el a fegyveres konfliktus, ez idő alatt vélhetően mintegy 10 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, közülük 3,5 millióan külföldön kerestek menedéket.
Az orosz haderő kedd este tengerről indított precíziós fegyverekkel megsemmisített egy nagy arzenált az ukrajnai Rivne városától északnyugatra, Orzsev községben. Mai hírek szerint az elmúlt 24 órában 97 ukrán katonai létesítményt semmisített meg az orosz légierő. Köztük két Tocska-U rakétakilövőállást Kijev közelében - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai hadijelentésében. Beszámolója szerint az orosz haderő kedd este tengerről indított precíziós fegyverekkel megsemmisített egy nagy arzenált az ukrajnai Rivne városától északnyugatra, Orzsev községben. A tábornok közölte, hogy a Donyec-medencében a harcok jelenleg Novomihajlivka településért folynak. Összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 184 repülőgépet és helikoptert, 246 drónt és 189 légvédelmi rendszert, 1558 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 156 rakéta-sorozatvetőt, 624 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1354 speciális katonai járművet veszítettek.
Megegyezés született a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében a civilek kimenekítését célzó tűzszünetről – jelentették be az illetékesek. A tűzszünet helyi idő szerint reggel 9-kor lépett életbe. Megállapodás született arról is, hogy kilenc humanitárius folyosó nyílik Ukrajnában a civilek evakuálási kísérletére - közölte Irina Verescsuk. Az ukrán miniszterelnök-helyettes hozzátette, egy biztonsági korridor létrehozásáról Mariupol városából azonban továbbra sem született megállapodás Oroszországgal. Aki el szeretné hagyni az ostrom alatt lévő kikötővárost, a közeli Bergyanszkban talál utazási lehetőséget. Ukrán jelentések szerint, az észak-ukrajnai Csernyihiv városában az orosz erők lebombáztak egy hidat, amely a civilek kimenekítésére szolgált volna. A helyi hatóság arról tájékoztat, hogy a településen nincs víz, sem áram és humanitárius katasztrófát emlegettek.
Szerdán Kijevet is robbanások rázták meg, a fővárostól északnyugatra lévő térségből harcokat jelentettek. Mindeközben az ukrán hírügynökség arról adott hírt, hogy orosz csapatok kifosztottak és megsemmisítettek egy nukleáris hulladék kezelésével foglalkozó laboratóriumot Csernobilban. Az ukrán nukleáris hatóságok hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a csernobili atomerőmű környékén elhelyezett sugárzásmérők leálltak.
Az előzetes bejelentések szerint Joe Biden holnap részt vesz a NATO rendkívüli csúcstalálkozóján, illetve az Európai Tanács csúcstalálkozóján is Brüsszelben. A NATO csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkijt is meghallgatják a résztvevők. A tárgyalások egyik fő témája az újabb szankciók bevezetését lesz Oroszországgal szemben. A hírek szerint Biden személyesen fogja bejelenteni az Európa energiafüggőségével kapcsolatos intézkedéseket.
Ukrajnában továbbra is Mariupol és Herszon városában a legrosszabb a helyzet. Mindkét települést körbezárták az orosz csapatok. Az ukrán külügyminisztérium szerint humanitárius katasztrófa fenyeget: a blokád miatt a városok kritikus élelmiszer- és gyógyszerhiányban szenvednek. A tárca szerint különösen az újszülöttek és a súlyosan beteg emberek vannak életveszélyben.

Újabb hír, hogy a NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között, legalábbis Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megítélése szerint, aki ezt a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) fejtette ki szerdai előadásában.

„Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni (Ukrajnába). Remélem, értik, miről van szó. Ez a legközvetlenebb összeütközés lesz Oroszország és a NATO fegyveres erői között, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg" – jelentette ki Lavrov.

Elmondta, nehezen haladnak az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások, ennek oka szerinte az, hogy Kijev folyamatosan változtatja álláspontját.
„Nehéz szabadulni attól a benyomástól, hogy őket (Ukrajnát) amerikai kollégáik tartják fogva, akik számára, a politikai elemzőket olvasva, egyszerűen nem előnyös, ha ez a folyamat [a tárgyalások] gyorsan véget ér. Arra számítanak, hogy továbbra is fegyvereket pumpálnak Ukrajnába" – hangoztatta Lavrov.