2024. április 27., szombat

Tartózkodni az elhamarkodott döntésektől

Ülésezett a Nemzetbiztonsági Tanács – A koszovói szerbek gyors beavatkozást kértek az államfőtől jogaik folyamatos megsértése miatt

Az ukrajnai háborúról, illetve az ennek kapcsán kialakult válságról, az energia- és élelmiszer-ellátásról, a koszovói szerbek április harmadikai szavazásának lehetséges módjairól egyeztettek kedden a Nemzetbiztonsági Tanács ülésén, melyen Aleksandar Vučić államfő elnökölt, s amelyet követően az államfő fogadta a koszovói szerbség politikai képviselőit is. Az ülésen Ana Brnabić kormányfő, Nebojša Stefanović védelmi miniszter, Aleksandar Vulin belügyminiszter, Ivica Dačić, a szerbiai parlament elnöke, Bratislav Gašić, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség elnöke és a védelmi struktúrák más tisztségviselői is részt vettek.

Mint ismeretes, Albin Kurti koszovói kormányfő elutasította annak lehetőségét, hogy Koszovó területén Szerbia megszervezze a választásokat. Közölte, nincs ellenére ez a voksolás, ha Belgrád elismeri Koszovó függetlenségét, s a nemzetközi diplomácia szabályaival összhangban a nagykövetségeken tartják meg a választásokat. (A januári igazságügyi reformokról szóló referendumon sem tudtak már Koszovóban szavazni az ott élő szerbek.)

Az említett két ülést követően az ukrajnai és koszovói helyzet és más biztonságpolitikai témák kapcsán a NATO-kvint (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország) nagyköveteivel is tárgyalt az államfő. Az ötök arra vonatkozó javaslatát, hogy Pristina tegye lehetővé a szerbek számára bizonyos formában a szavazást, Kurti előzőleg elutasította. A koszovói szerbség tagjai médiaértesülések szerint azt ajánlották Vučićnak, hagyják el az összes koszovói intézményt, az államfő azonban nem tudta támogatni a javaslatot, mert szerinte már másnap lépéshátrányba kerülnének. A koszovóiak gyors intézkedéseket kértek, de Vučić közölte, az állam nem fog elhamarkodott döntéseket hozni, nem sétálhat bele Kurti csapdájába, a szerbség érdekeit, gazdasági fejlődését kell szem előtt tartani. A kora esti órákban kilátásba helyeztek egy, az orosz és a kínai nagykövettel esedékes találkozót, késő estére pedig a Nemzetbiztonsági Tanács újabb ülését.