2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Emlékezés a forradalom napjaira Temerinben

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 174. évfordulójáról Falu végén kurta kocsma című előadással emlékeztek meg szombat este a temerini színházteremben a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai. Az eseményre kissé megkésve került sor, ennek ellenére szép számú közönség volt kíváncsi a bemutatóra, amelyet megtisztelt jelenlétével többek között dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke és köztársasági képviselőjelölt, Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje és Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje is.

Varga Flórián, a Szirmai Károly MME elnöke elmondta, hogy az egyesület programjai közt mindig is kiemelt jelentőséggel bír március 15-e nemzeti ünnepe.

– Az egyesületünkben többféle csoport működik, a kórusok, a néptáncosok, a drámacsoport, és ezen jelentős nemzeti ünnepünkön egy közös műsort szoktunk összeállítani. Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című költeménye alapján készült előadásunkat tizenkét évvel ezelőtt mutattuk be először, ami nagy sikert aratott. Mivel jövőre ünnepeljük nagy költőnk születésének 200. évfordulóját, ezért úgy gondoltuk, hogy ismét színre visszük ezt az előadást – mondta Varga.

Hozzátette, hogy az összeállítással betekintést szerettek volna nyújtani a forradalom hangulatába, az akkori körülményekbe, amelyre véleménye szerint Petőfi Sándor híres verse alkalmasnak bizonyul.

Az ünnepi műsor a fúvószenekar fellépésével, majd a Himnusz eléneklésével vette kezdetét. A táncház során fellépett a Dalárda férfikórus, az egyesület tamburásai, a Berbence vonószenekar, valamint a néptáncosok és a drámacsoport tagjai is. A jó hangulatú esemény alkalmi nóták és a Szózat eléneklésével zárult.