2024. április 26., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Követni kell a modern kor vívmányait

Vicsek Annamária: A családpolitika az osztálylétszámok számát is stabilizálhatná

Vicsek Annamária a gyógypedagógia-logopédia szak elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem speciális pedagógia szakán szerzett mesterdiplomát. A Vajdasági Pedagógiai Intézet Fejlesztési Osztályának vezetője volt, 2014 és 2016 között pedig a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője. 2016-tól immáron második ciklusban töltötte be az oktatási minisztérium államtitkári posztját. Beszélgetésünk során az elmúlt két évet foglaltuk össze, amely rendkívüli kihívásokat állított úgy a diákok, a szülők, mint a tanárok elé.

– Kétségtelen, hogy a járványhelyzet jelentősen meggyorsította az oktatás digitalizációját, és rengeteget tanultunk az elmúlt két évben: a diákok, a tanárok, a szülők egyaránt. A legfontosabb lecke az volt, hogy összefogással, egymás megsegítésével, egymásba kapaszkodva, túl tudjuk tenni magunkat minden bajon. Azt is megtanultuk, hogy a sérülékeny csoportok – a szegénységben nevelkedő vagy pedig fogyatékkal élő gyermekek krízishelyzetben fokozottan sérülékenyek, ezért fokozottabban kell rájuk figyelni és támogatni őket. Így például a Digitális szakadék csökkentése projektumban, amelyet az UNICEF támogatásával valósítunk meg, 30 iskola között a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola is részt vett, és az úgynevezett digitális könyvtárhoz laptopot és 60 táblagépet kapott, amelyek a szegény sorsú tanulóknak kölcsönözhetők ki, amennyiben az iskola újra a távoktatásra kényszerülne. De említhetnénk a 2000 digitális tanterem projektumot, amellyel az iskolák internetes hozzáférést kapnak, vagy azt a fejlesztést, amelynek keretében többek között a zentai Petőfi Sándor, a szabadkai Majsai úti Általános Iskola, vagy az újvidéki Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola számítógéphez és nyomtatóhoz juthatott. Egy másik fejlesztés keretében pedig országszerte 500 iskola kapott támogatást, köztük magyar tannyelvű iskolák is, mint a horgosi Kárász Karolina, a szabadkai Október 10. és a Majsai Úti, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola is.

A járványhelyzet alatti oktatás során, ami a magyar tannyelvű oktatás szempontjából fontos előrelépés, az iskoláknak leküldött tájékoztató és útmutató átiratokat a tartományi oktatási titkárság jóvoltából rendszeresen tudtuk fordíttatni és magyarul is biztosítottuk az intézményeknek, így a magyar családok és intézmények rendszeresen tájékozódhattak magyar nyelven. Sok ízben nyilatkoztam államtitkárként instrukciókkal, útmutatással, vagy akár csak biztatással. Ebben az időszakban történt meg először a szerbiai oktatási minisztérium történetében, hogy a hivatalos honlapon 8 kisebbségi nyelven, így magyarul is megjelentek tartalmak.

Második mandátumban tölthette be az államtitkári posztot, a korábbi mandátumban számos oktatási újítás, reform elindult. Mit sikerült ezek közül megvalósítani, folytatni?

– Ahhoz, hogy az oktatási reformok változást, fejlődést eredményezzenek, sok-sok évnek kell eltelni. Hogy mennyire eredményes a 2018-ban megkezdett tantervreform, azt majd csak akkor látjuk, amikor a 2018-ban első osztályba induló tanulók leérettségiznek.

A szerb mint nem anyanyelv tantárgy az új tantervekkel együtt nagy fejlesztésen esett át. Ez a vajdasági magyarság számára – az anyanyelvi oktatáshoz való jog mellett – éppúgy fontos, hiszen a szülőföldön való boldogulás, a továbbtanulás és a munkaerőpiacon való boldogulásnak is előfeltétele az ország nyelvének megfelelő ismerete.

Az elmúlt években számos probléma talált megoldásra, az elkövetkező időszakban ön szerint mire kellene a hangsúlyt fektetni?

– Egyes problémák évről évre ismételt feladatot, kihívást jelentenek a számunkra, hiszen minden tanév elején ki kell harcolnunk a kis létszámú osztályokat, minden tavasszal a jövő évi középiskolai hálózatot kell úgy alakítani, hogy az a lehető legjobb legyen a vajdasági magyar oktatás szempontjából, és ezen továbbra is dolgozni kell. A tankönyvek kérdése az új tantervek miatt volt az elmúlt években aktuális, de tekintettel arra, hogy az idei tanévben már az általános iskola 1–8. osztálya mindegyike az új tanterv szerint működik, és időközben elkészültek a tankönyvek, sőt, egyes tantárgyak esetében több közül is választhatnak a magyarul tanító tanárok, az idén szeptembertől már nem várható a tankönyvekkel kapcsolatos probléma az általános iskolákban, sem a középiskolák első és második osztályában, hiszen a legutóbbi katalógusban már ezek is benne voltak. Hamarosan megjelenik a jövő tanévre vonatkozó katalógus, amelybe belekerülnek azok a tankönyvek is, amelyeket tavaly augusztusban hagytak jóvá.

A VMSZ számára az oktatás mindig is fontos volt. Milyen elvárásokat fogalmazott meg a párt a választási programjában ezen a területen?

Vicsek Annamária (Ótos András)

Vicsek Annamária (Ótos András)

– A VMSZ választási programjában az oktatás és a művelődés területét a nemzeti kisebbségi kérdések pontja alatt fogalmazták meg, és természetesen a minőségi és hozzáférhető magyar nyelvű oktatás és nevelés biztosítása átfogó meghatározás, ami a tantervek, a tankönyvek biztosítása mellett, az óvodapedagógusok, tanítók és tanárok folyamatos szakmai fejlődésére, és a kis létszámú osztályok megmaradására is kitér. Egy önálló, szabadkai székhellyel rendelkező pedagógiai felügyelőség már korábbi programokban is megfogalmazásra került, de egyelőre nem sikerült elérni, ezért ez továbbra is a leendő ciklus feladata lesz. A kiemelt jelentőségű oktatási intézmények alapítói jogainak átruházása az MNT-re már sok esetben megkezdődött, ezt a folyamatot csak be kell fejezni.

Lehet, hogy nem kifejezetten oktatási téma, de a családokat, a születést támogató politika hosszú távon több gyermek születéséhez vezethet, ami az osztályok létszámát is stabilizálhatná. Ugyanakkor a gazdasági fejlesztések a szülőföldön való boldogulását segítik elő, amit például az új bölcsődék, óvodák megnyitása is nagymértékben segíthet. Az oktatás szorosan összefügg más területekkel, a gazdasági prosperálással is, ami a fiatalok esetében különösen fontos. A végzettségük és kvalifikációik a szülőföldön való boldogulásukat biztosítja, ugyanakkor azonban különböző sport és egyéb szabadidős programok az élhetőbb környezethez járulnak hozzá.

A VMSZ az elkövetkezőkben kiemelt figyelmet szentel majd annak, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a fiatalok függetlenebbé válásához, a gyermekvállaláshoz, a család- és otthonteremtéshez.

Vállalná még egy mandátumban az államtitkári feladatkört?

– A vajdasági magyar közösséget államtitkárként szolgálni nagyon megtisztelő feladat és az egész oktatási vertikumban egy borzasztóan fontos pozíció. Bízunk abban, hogy a választópolgárok az április 3-ai választások alkalmával elismerik és értékelik a VMSZ köztársasági szintű politizálását, és elegendő számú szavazatot kapunk ahhoz, hogy megfelelő számú köztársasági parlamenti képviselőnk legyen. Csak abban az esetben tudunk majd a vajdasági magyarság számára lényeges minisztériumokba, így az oktatási tárcába is, államtitkárt adni.

Amennyiben a párt úgy értékeli az eddigi munkámat, hogy az oktatási minisztériumban kínálnak fel nekem továbbra is államtitkári posztot, nyugodt lelkiismerettel tudom azt elvállalni és folytatni a megkezdett munkát.