2024. május 3., péntek

Ma befut a gyorsvonat

A vasútállomáson minden készen áll a fogadására

Cikkünkhöz képgaléria tartozik, amely ITT érhető el.

A végéhez közelednek a rekonstrukciós munkálatok az újvidéki vasútállomáson, ahol ma várják az első, igazán gyors Soko (Sólyom névre keresztelt) vonat érkezését Belgrádból.

Hétfőn Miloš Vučević Újvidék polgármestere is megtekintette a felújított pályaudvart. Vučević az Instagram-profilján azt írta, hogy a régi vasútállomás teljes pompájában ragyog, és készen áll az első gyorsvonat fogadására Belgrádból.

– A csodaszép vasútállomás nemcsak szimbóluma lesz városunknak, hanem számos tartalommal bővül, többek között postával, bankkal, orvosi rendelővel, amelyek nélkülözhetetlenek az utasok és a polgárok számára. Újvidék mindennap egyre korszerűbb, ugyanakkor megőrzi régi hangulatát – fogalmazott Vučević.

A vasútállomás előcsarnokában három pénztárablaknál válthatunk jegyet. Mellette található a posta, amely tegnap nyílt meg. Hétköznaponként 8 órától 20 óráig, szombaton pedig 8 órától 14 óráig fogadja a polgárokat. Ugyanitt csomagautomatát is elhelyeztek, amivel megkezdődött a Szerbiai Posta új szolgáltatásvonala.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Ezzel lehetővé válik az, hogy a polgárok mobiltelefonjaikon keresztül is kezelhetik a csomagjaikat. A posta mellett a Postatakarék Bank is működik.

Az első emeleten a peron mellett rendőrségi őrs, étterem, orvosi rendelő, képtár, Covid–19 információs helyiség kapott helyet, továbbá egy-egy váróterem kerékpárosok számára, egy kisállat-váróterem és egy gyermekek részére kialakított helyiség.

A vasútállomást egyébként 1964 óta nem újították fel. Az elmúlt időszakban az évtizedes nemtörődömség miatt szinte teljesen tönkrement. Mint ahogy arról már írtunk, a Belgrád–Újvidék gyorsvonaton a menettérti jegy 1600 dinárba kerül, egy irányba pedig 1000 dinárért utazhatunk.