2024. április 27., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

A magyar oktatás mindennapjairól

Kerekasztal Nagybecskereken

A vajdasági magyar tannyelvű oktatást érintő témákról tartottak szakmai kerekasztal-beszélgetést pénteken este a nagybecskereki Petőfi MME székházában. Szó volt a tankönyvek megjelentetéséről, a tantervek kialakításáról, a kis létszámú osztályok megnyitásáról, a középiskolai hálózatról, a pályázati lehetőségekről és más oktatással kapcsolatos problémákról. Közép- és dél-bánáti pedagógusok és intézményvezetők vettek részt a beszélgetésen.
A házigazda és egyben ötletgazda Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója volt, aki szerint fontos a magyar oktatást érintő problémák közvetlen átbeszélése, az adott kérdések megválaszolása. Szerinte hasznos lenne ilyen találkozókat szervezni más környezetben is. A beszélgetést Vicsek Annamária, az Oktatási Minisztérium államtitkára vezette.
– Az a fő üzenete a ma esti beszélgetésnek, hogy miért fontos az, hogy a VMSZ a köztársasági szinten, a minisztériumban jelen van. Ehhez hozzátartozik az, hogy tartományi szinten is az oktatási tárca a VMSZ-é. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az április 3-i választások során miért fontos az, hogy a VMSZ továbbra is a kormányzás része maradhasson, és hogy továbbra is azokon a szinten, helyeken megmaradhasson. Hiszen azok a dolgok, azok a témák és eredmények, amelyekről beszámolunk, azok azt bizonyítják, nagyon fontos az, hogy a vajdasági magyarságnak legyen képviselője és legyen szószólója azokon a helyeken, mondja az államtitkár.

A problémák közvetlen átbeszélése (Fotó: Kecskés István)

A problémák közvetlen átbeszélése (Fotó: Kecskés István)

A tartományi oktatási tikárság mindig fontosnak tartja azt, hogy találkozzon az iskolaigazgatókkal, közvetlen kapcsolatuk legyen a tanügyben dolgozókkal, mondta Mackó Zsuzsanna segédtitkár. 

– Fontos, hogy április harmadikán mindenki a szavazatával hozzájáruljon ahhoz, hogy ezt a munkát folytatni tudjuk. Hogy a minisztériumban megmaradjon az államtitkári pozíciónk, hogy a tartományi oktatási titkárságban megmaradjon az egész tárca, a VMSZ vezetésével.

Az is fontos, hogy a magyarországi választások után is folytatódhasson az a nemzetpolitika, amelyet a mostani kormány felállított. Nem mindegy, hogy mi lesz április harmadikán, fontos, hogy olyan jövőt válasszunk magunknak, amely előre mutat és nem hátra, mondta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.