2024. április 27., szombat
Választások 2022

„A mi felelősségünk kettős”

Készülj, hazám! címmel tartotta meg ünnepi műsorát a Palics Magyar Művelődési Egyesület

A Palics Magyar Művelődési Egyesület március 15-ei ünnepi műsorárát szombaton tartották meg, amelyen az egybegyűlteket dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város képviselő-testületének elnöke köszöntötte.

– Ez az első nagy rendezvény ebben az épületben, amely szimbólum, az összefogás eredménye is lehet. Nekünk, mai magyaroknak az a feladatunk, hogy a közösség megmaradását és fejlődését szolgáljuk, és erre akkor van lehetőségünk, ha összefogunk. Ugyanúgy, ahogy összefogott Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc és sokan mások, akik teljesen különböző vérmérsékletűek voltak. Az ellenfél szövetségeseket, támogatókat tudott felvonultatni a maga ügye mellett, a magyarok pedig ezt nem tudták ilyen mértékben megtenni. Ezért veszett el a forradalom ügye katonai értelemben, de eszmeileg – utólag már tudjuk – nem volt hiábavaló az áldozat. A forradalmat követő évtizedek, az akkori Magyarország fejlődésének a legmagasabb szintjét hozta el, gazdasági infrastrukturális, kulturális és tudományos téren is. Ennek a mi vidékünk is haszonélvezője, részese és kiváltója volt, Szabadkára is megérkezett a vasút, Palics méltán lett európai szintű fürdőváros. A velünk együtt élők, legyenek azok osztrákok, mint 174 évvel ezelőtt, vagy szerbek, horvátok és bunyevácok, mint ma, akkor tisztelnek bennünket, ha meg tudjuk fogalmazni a céljainkat, össze tudunk fogni a megvalósításuk érdekében, szívósak, bátrak, kitartóak és állhatatosak vagyunk. Az elmúlt másfél évtizedben tudtunk szövetségeseket találni, Belgrádban, Újvidéken és Budapesten is. Ennek köszönhetően fontos célokat tudtunk megvalósítani és konkrét céljaink, elképzeléseink vannak a jövőre vonatkozóan is. Ehhez arra van szükség, hogy össze tudjunk fogni, mi mindannyian. Pont úgy, mint ahogy vérmérséklettől függetlenül és a részletekben rejlő különbségek ellenére a nagy eleink is összefogtak. Április 3-a fontos nap lesz a nemzetünk életében, itt, Vajdaságban és Magyarországon is. A mi felelősségünk kettős, mert tudunk hatni arra is, hogy mi fog történni Szerbiában és Magyarországon is. Gondoljunk arra, hogy az 1848/49-es szabadságharc egyik vívmányaként létrejött a modern parlamentáris Magyarország, amely már a nép szuverenitás elvén alapult, amit a 12 pont számomra legkedvesebb, egyébként véletlenül harmadik pontja is tartalmaz, amely azt mondja, hogy évenként kell országgyűlést tartani Pesten. A parlament mindennek az alapja, a parlamentnek van hatása arra, hogy milyen jövőnk lesz – hallottuk egyebek közt dr. Pásztor Bálinttól.

A műsorban fellépett Kis Miskolci Diána, Bakos Árpád, Csonka Ferenc és zenekara, a hajdújárási Lifka Sándor ME, a ludasi Ludas Matyi ME és a Palics MME tagjai.