2024. április 26., péntek

Plenković: Nem tűrhetünk el még egy hasonló esetet

Andrej Plenković horvát kormányfő kijelentette, hogy a pilóta nélküli repülőgép áthaladt a román, a magyar és a horvát légtéren is. Hozzátette, hogy Horvátország felett hét percet repült, majd itt zuhant le és ebben a veszélyes helyzetben szerencse volt, hogy senki sem vesztette életét, csupán negyven gépkocsi rongálódott meg a közeli parkolóban – írja az N1 hírportál.

Kiemelte, hogy értesítette az unió vezetőit és felhívta a figyelmüket, hogy hasonló eset más tagországokkal is megtörténhet és hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát.

– Azt még nem tudjuk, hogy az eset véletlenről, hibáról, vagy szándékosan elkövetett cselekményről van-e szó. Mindenekelőtt megpróbáljuk kiásni a jármű maradványait és meglátjuk, hogy vannak-e rajta értékes információk. Egyúttal más országokkal is folytatjuk a kommunikációt. Ehhez hasonló esetet többé nem tűrhetünk el és nem is történhet meg. Ez egy nyilvánvaló provokáció volt, amelyre reagálni kell – mondta Plenković.

Elmondta, hogy a kérdést a NATO és az EU minden testületében felvetik majd és azon fognak dolgozni, hogy fokozzák a készültséget, hogy hasonló repülőgépeket egy biztonságos terület felett semmisítsenek meg és ne a főváros területére zuhanjon.