2024. április 27., szombat
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

A szerelem, szenvedély és árulás forgatagában

Készül az Anna Karenina balettelőadás

Kezdetét vették az Anna Karenina című produkció próbái a székvárosi Szerb Nemzeti Színház Balett-társulatában. Az előadást Lev Nyikolajevics Tolsztoj azonos című regénye és Pjotr Iljics Csajkovszkij zenéje alapján Krunislav Simić jeles koreográfus állítja színpadra.

Simić kiváló táncosként hazai és külföldi színpadokon lépett fel, és neves balettegyüttesekkel dolgozott együtt. A munkáját már számos alkalommal vastapssal jutalmazta a közönség. E székvárosi színházban a Király ősze, a Zorba, a görög (2016. október 8-ai felújítása), a Meyerling, A kaméliás hölgy című produkciók koreográfusaként aratott sikert. Kitüntetései között szerepel a Szerb Nemzeti Színház legrangosabb elismerésének számító Jovan Đorđević (2011. évi) Aranyérme.

Simić régóta szeretné színpadra vinni Anna Karenina történetét. Ana Đurićban, a Szerb Nemzeti Színház fiatal vezető táncosában azt a tökéletes művészt látja, aki képes felidézni Anna Karenina érdekfeszítő és tragikus karakterének összetettségét. A koreográfus ötlete, hogy a színpadon teljes mértékben közvetítse Tolsztoj történetét a szerelemről, elhagyatottságról, árulásról, szenvedélyről, amely a kínok és az eksztázis forgatagában nemcsak Anna, hanem a körülötte lévők teljes pusztulásához vezet.

A Mirjana Stojanović-Maurič által megalkotott jelmezek a regényben leírt kor stílusát idézik, némileg modernizálva, éppen annyira, hogy akadálytalanul lehetővé tegyék a táncosok mozgását.

A koreográfia és a rendezés mellett Krunislav Simić válogatta a zenét és írta a librettót. A karmester Mikica Jevtić, a díszlettervező Saša Senković, a jelmeztervező Mirjana Stojanović Maurič, a fénymester Marko Radanović, a főszerepben pedig a Szerb Nemzeti Színház vezető táncosait léthatjuk majd, éspedig Ana Đurićot Anna Kareninaként, Andrei Colceriut pedig Alekszej Vronszkij fiatal tisztként.

A segédkoreográfus, Okszana Sztorozsuk és a balettpedagógus, Ala Širkevič is részt vesz a próbákon. A produkcióban fellépnek majd a Szerb Nemzeti Színház szólistái, balett-társulata és zenekara.

A kétfelvonásos táncjáték premierjét május 14-ére tervezik a Jovan Đorđević-színpadon.