2024. április 27., szombat

Felnőtté válás, elköteleződés, házasság

Bemutatták Pap Ágota: Innen és túl című könyvét Szabadkán

Szerdán este a szabadkai Danilo Kiš Könyvkereskedésben bemutatásra került Pap Ágota: Innen és túl című könyve, amely az Életjel kiadásában jelent meg. A könyv grafikai szerkesztője Kovács Attila, akinek néhány kiállított fényképét a látogatók is megtekinthették a bemutató során. A szerzővel Beke Ottó beszélgetett.

Az Innen és túl rövid pszichológiai esszék gyűjteménye, melyek a Hét Nap hetilapban való megjelenés után egy kissé más köntösben látnak most napvilágot. Az ott megjelent írásokból egy összegző, szerkesztett változat született, ahol Pap Ágota saját meglátásai, tapasztalatai, személyes dilemmái fogalmazódnak meg.

Az Innen és túl három korszakra, illetve három fejezetre van osztva a tartalomtól függően. Az első részben, a Gyerekgyurmában, a gyermekneveléssel, a gyermek érésének kérdéseivel foglalkozik a mű, és többek között azzal, hogy milyen az engedelmes gyerek, hogyan alakul ki a versenyszellem, az önállóság, vagy a képzeletbeli barát. A Felnőttkori libikókák című második tematikus rész témája a komfortzónákon belüli és kívüli területek, mint a boldogságkeresés, az énidő, a folytonos elégedetlenkedés és önsajnálat, a társas kapcsolat, önismeret, valamint azok a félelmek, amelyek megakadályoznak bennünket a kimozdulásban.

A harmadik a Legyünk túl rajta című rész a valódi felnőttkort öleli fel. A kapcsolatok olyan formáiról, mint a szingliség, vagy a kapcsolaton belüli boldogságkeresés a központi téma. Ebben a fejezetben azokra a kérdésekre keresheti olvasó és szerző közösen a választ, amelyek a kapcsolódásokat segítik, meghatározzák azok fejlődését, illetve akadályozzák annak beteljesülését, az elválás nehézségétől, a boldog házasságon át, a szakítás és távkapcsolatok jelen kihívásáig.

Egy bizonyos kettősség is jellemzi a könyvet. Az anya és a pszichológus egyaránt megnyilvánul a megszólalási mód tekintetében, azonban ennek a nyelvezetben és a stílusban is kitapintható következményei vannak. Egy tudományos diskurzus hullámaiba ereszkedik bele az olvasó, mégis közérthető és olvasmányos nyelvet használva, a humor a fűszerével vegyítve.

A kiállításon levő fotók asszociáltak a könyv címére, az Innen és túlra, és a generációkat és a kettőséget mutatták be.