2024. április 20., szombat

Új defibrillátor a gyermekosztálynak

Adományban részesült a Zentai Közkórház

A Vajdasági Magyar Vadászok Társasága szerda délelőtt egy defibrillátort adományozott a Zentai Közkórház gyermekosztályának. Az ünnepélyes átadón részt vettek a vadásztársaság alapító tagjai, valamint dr. Csáki Beáta, a kórház igazgatója.
Brindza Lajos, a Vajdasági Magyar Vadászok Társaságának elnöke kiemelte, hogy a pénz egy hagyománynak számító jótékonysági vadászatból folyt be, amelyet tavaly december 27-én rendeztek meg. A vadászat Topolya területén zajlott le, ahol fácánra vadásztak.
– Úgy döntöttünk, hogy egy defibrillátort fogunk vásárolni a gyermekosztálynak, mivel az a célunk, hogy a gyerekeket segítsük. A decemberi eseményt 65-en támogatták anyagilag, és nem csak vadászok. Sokan úgy érezték, hogy ez egy fontos dolog, ezért mellénk álltak. A résztvevők közül sokan már akkor jelezték, hogy mindenképp szeretnének részt venni majd a következő évi vadászaton is. Természetesen akkor is támogatni fogunk valakit vagy valakiket ismét, de azt még mi sem tudjuk, hogy kit – mondta az elnök.
Dr. Csáki Beáta megköszönte a VMVT-nek, a VMSZ-nek és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, valamint mindazoknak, akik részt vettek ebben a jótékonysági kezdeményezésben, és egy ilyen géppel segítették a zentai kórházat. Kiemelte, hogy a gyermekorvosok és a betegek biztonsága megnövekszik azáltal, hogy a gyermekosztály saját defibrillátorhoz jutott.
– Minden adományt örömmel fogadunk, nagyon örülünk annak, hogy felkerestek minket, és megkérdezték, mire van szükségünk. Egy ilyen készülék több mint félmillió dinárba kerül, és minden létfontosságú helyen megtalálható a kórházban. Amennyiben újakat tudunk vásárolni, akkor a régieket lecserélhetjük – mondta az igazgatónő.
Prof. dr. Vickó Ferenc, a szerb egészségügyi minisztérium államtitkára és mint a vadásztársaság elnökségi tagja elmondta, nagyon reméli, hogy lesznek még ilyen jellegű jótékonysági akciók. Tisztában voltak azzal, hogy a kórház már évekkel ezelőtt próbált hozzájutni egy ilyen géphez, de eddig sikertelenül.
– Számunkra is megvalósítható összegről volt szó, és a vadászat során össze is jött a félmillió dinár. Örülnénk, ha a szerbiai és a vajdasági vadászok szövetsége is követné a példánkat, és hasonló jótékonysági vadászatokat szerveznének. Ezzel megmutatnánk a vadászok humanitárius oldalát is – fogalmazott prof. dr. Vickó Ferenc.