2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Téma a negyedik és az ötödik dózis

Eltörölhetik a Covid-beléptetőt és a karanténkötelezettséget

A belgrádi sajtó szerint az egészségügyi válságstáb csütörtöki ülésén mindenekelőtt a Covid-beléptető megszüntetéséről lesz szó. Ennek további alkalmazását a szakértők nem tartják indokoltnak, mindenekelőtt azért, „mert egyébként sem tartják sehol tiszteletben”. Állítólag egyéb járványintézkedések felfüggesztése is napirenden lesz, ám a maszk viselése zárt térben hatályban marad.

Branislav Tiodorović epidemiológus, a testület tagja a Kurir napilapnak nyilatkozva elmondta, a védőoltás negyedik, valamint ötödik dózisa felvételének engedélyezéséről is egyeztetni tervez a válságstáb, „mindenekelőtt azért, mert számos polgár a kínai vagy az orosz vakcina két-három adagját vette fel, emiatt több ország zárva marad előttük”. Számos nyugati országban úgy tekintenek ezekre a polgárokra, mintha egyetlen adag védőoltást sem kaptak volna – emelte ki Tiodorović. Mint hozzátette, a válságstáb feltehetőleg javasolni fogja a védőoltás negyedik dózisát egyesek számára, ezek a 60 évnél idősebb, valamint a krónikus megbetegedésben szenvedők lehetnek. Tidorović szerint a válságstáb a fertőzöttek kontaktszemélyei karanténkötelezettségének eltörlését is javasolni fogja.

A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 2377 új fertőzést jegyeztek, 14.693 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 16,2%. A vizsgált napban 24 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 15.512 a járvány kezdete óta. Kórházi kezelésen 1538 Covid-páciens van, 73 lélegeztetőgépen. Vajdaságban 369 volt az esetszám, Újvidéken 76.