2024. április 26., péntek

Csapadékra várva

Baktériumos talajoltó készítmények válthatják ki – legalábbis részben – a műtrágyahasználatot

Az időjárás sokáig kedvezett az ősszel elvetett kalászosok fejlődésének. Az utóbbi időben viszont kevés helyen és kevés csapadék hullott a topolyai község területén. A szakemberek szerint a márciusi fejtrágyázást lehetőleg úgy kellene időzíteni, hogy a csapadékot megelőzően kerüljön ki a műtrágya a földekre.

Bábi Lajos mezőgazdasági mérnök, a Topolyai Gazdakör elnöke elmondta, hogy a gazdálkodók többsége még január végén, illetve február elején elvégezte a gabonafélék fejtrágyázását urea típusú műtrágyákkal. Most küszöbön áll a fejtrágyázás az ammónium-nitrát típusú műtrágyákkal március folyamán. A gazdakör elnöke elmondta, hogy sajnos csapadékban szegény volt a mögöttünk álló időszak, ezért a márciusi fejtrágyázást úgy kell időzíteni, hogy amikor az időjárás-előrejelzések nagy százalékos biztonsággal csapadékot jósolnak, akkor kell kijuttatni a fejtrágyaadagokat. Ajánlása szerint holdanként 100 kilogramm kiszórása javasolt, de a legjobb, ha a gazdák a talajtípusok ismeretében és a termőföld-analízisek eredményei alapján határozzák meg a kiszórásra szánt mennyiségeket. Arra is figyelmeztetett, hogy a sörárpa esetében óvatosan kell eljárni a fejtrágya használata során. A túlzott műtrágyázás, elsősorban az urea típusú műtrágyák fokozott használata ugyanis azt eredményezheti, hogy aratáskor a sörárpát a magas fehérjetartalma miatt nem veszik át, ugyanis amiatt nem lesz alkalmas a sörgyárak számára maláta előállítására. Bábi Lajos szerint a talaj termőképességének megőrzésében és a terméshozamok növelésében, kiegyenlítettségében fontos szerepet játszhat a drága műtrágyázás mellett a növényi maradványok visszaforgatása, a helyes vetésforgó alkalmazása, valamint a fenntarthatóságot biztosító baktériumos talajoltó készítmények használata.

A mezőgazdasági termények piacán az általános drágulás jelei mutatkoznak hónapok óta. A terményárak emelkedése a gazdálkodók szempontjából kedvező. A búza ára aratás óta mintegy 50 százalékkal emelkedett, a kukoricáé 40 százalékkal. A gazdakör elnöke azonban figyelmeztetett rá, hogy az újratermelési anyagok is jelentősen többe kerülnek. A legtöbb esetben a drágulás mértéke meghaladja a termények felvásárlási ára emelkedésének mértékét. Míg például a gabonafélék esetében általában 20 százalékos drágulásról beszélhetünk, a műtrágya különböző típusainak ára a tavalyihoz képest a két és félszeresére vagy a háromszorosára nőtt.

Megduplázta a területalapú támogatások mértékét a szerbiai mezőgazdasági minisztérium, ezt a döntést hozta a kormány. Ennek értelmében az eddigi 4000 helyett 8000 dinár hektáronkénti támogatáshoz juthatnak a gazdák. A megnövelt támogatások kifizetését március első napjaiban meg is kezdték. Nem mindenki elégedett ezzel, sokak szerint az állam jobban is segíthetné a gazdálkodókat. A termelők 200 eurós hektáronkénti támogatást szeretnének kapni. A közelmúltban megszervezett fórumokon, illetve a tiltakozó megmozdulásokon is többször elhangzott ez a követelés. A Topolyai Gazdakör elnöke szerint gyorssegélynek tekinthető, és jó, hogy megduplázták a területalapú támogatás összegét, de jelenleg a magas költségek miatt a termelők továbbra is nehéz helyzetben vannak.

Bábi Lajos az állattenyésztésben uralkodó körülményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a tenyésztők a magas takarmányárak miatt nehéz helyzetben vannak. Sajnos, mind többen kénytelenek a veszteségek miatt felhagyni az állattartással. A gazdakör elnöke elmondta még, hogy idén sikerült már több téli előadást is megszervezni, valamint a hagyományőrző disznóölést a farsangi időszakban.