2024. április 27., szombat

Felszedik a síneket

Péterváradnál és Zentánál kezdődtek meg a munkálatok

Kezdetét vette tegnap Zentán a Magyarkanizsa felé haladó szakaszon a sínek felszedése – ismertette a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Közvállalat. Már korábban kiderült, hogy összesen 435 kilométeren távolítják el a régi síneket. Csak olyanokat szednek fel, amelyeket évtizedek óta nincsenek használatban, s nem is tervezik rajtuk visszaállítani közlekedést. A Zenta–Magyarkanizsa közötti vasúti összeköttetés 1978 óta szünetel. A sínek eltávolítása 17 kilométeren zajlik.

A zentaihoz hasonló sors vár a Pétervárad–Belcsény vonalra is, ahol 14,3 kilométer hosszúságban megy végbe a folyamat. Itt 2007-ben szűnt meg a vasúti közlekedés.

A tervek szerint a következő két évben eltávolítják a síneket a következő települések között is: Óbecse–Zenta (35,8 km), Szécsány–Módos (Jaša Tomić, 10,36 km), Zombor–Béreg (25,33 km), Zombor–Regőce (Riđica, 28,11 km), Petre–Kevevára (Vladimirovac–Kovin, 40,9 km), Óbecse–Verbász (36,92), Nagybecskerek (gyár)–Versec (81,2 km), Horgos–Magyarkanizsa (13,51 km), Bácsordas (Karavukovo)–Bács (13,4 km), a Zsablya–Óbecse vasútvonalon a Csúrog–Óbecse szakaszon (31 km), Nagykikinda–Oroszlámos (Banatsko Aranđelovo, 32,91 km), Zombor–Apatin (a gyárig, 21,6 km), Sopot Požarevački–Kostolac (32 km).

A Szerbiai Vasúti Infrastruktúra Közvállalat beszámolója szerint valamennyi szakasz fenntartása veszteségesnek számítana, semmilyen beruházás nem tenné kifizetődővé e sínek meghagyását, javítását, esetleges szerelvények működtetését. Közlekedési szempontból sem lennének indokoltak efféle lépések, a körülmények az évtizedek során megváltoztak – értékelte a közvállalat.

Az elmúlt időszakban számos kezdeményezés látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy felszámolják a régi síneket, de egyiket sem sikerült megvalósítani. Nemrég sikerült megállapodásra jutni az újvidéki ZGOP vasútépítési és -javítási vállalattal a felszedett sínek értékesítéséről, másodlagos nyersanyagként veszi majd meg a szerbiai vasútvállalattól a síneket és a többi felszerelést az újvidéki cég. A 15 szerbiai szakasz sínjeinek felszedése után az Infrastruktúra becslése szerint 25 ezer tonnányi nyersanyaghoz jutnak, amiért – a megállapodás értelmében – 302 millió dinárt fizet a ZGOP. A sínek eltávolításával 590 hektárnyi földterületet használhatnak majd ismét más rendeltetésre, saját prioritásaiknak megfelelően a helyi önkormányzatok – áll a vasúti testület közleményében. Összesen 26 önkormányzatot érintenek majd a két évre tervezett munkálatok.

Tiltakozásának adott hangot tegnap a sínek felszedése miatt a Vajdasági Szociáldemokrata Liga. Közleménye szerint a 435 kilométerből több mint 400 kilométer Vajdaságban található, s ez a legújabb projektum a kisebb települések további elszegényítésének számít. A VSZL szerint mindenki számára világos, hogy száz évvel ezelőtt a sínek munkahelyeket, életet hoztak a vajdasági települések számára, s teljesen világos, hogy felszedésük ennek ellenkezőjét jelenti. Arra szólították fel a vajdaságiakat, adjanak hangot nemtetszésüknek.