2024. április 26., péntek

A közösség erejének jelképe

Visszaállítják a Turul-emlékművet Szilágyin

Az 1899-ben telepített, az alapítóról, Szilágyi Dezsőről elnevezett nyugat-bácskai falu lélekszáma az évtizedek során folyamatosan csökken. Ennek ellenére a helyiek nem hagyják (el) magukat, az ott élő alig háromszáz fős magyar közösség tagjai továbbra is szerveznek, terveznek: fejlesztések, programok fogalmazódnak meg a művelődési egyesület, a tűzoltóság, az egyház berkeiben. Az elmúlt évben kezdődtek az arra irányuló megbeszélések, hogy a helyi magyar közösség szándékának hangot adva, Bársony János nyugalmazott tanár kezdeményezésével, Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Műemlékvédelmi Minisztérium támogatásával, a Szent István király templom kertjében visszaállítsák a szilágyi Turul-emlékművet, 80 évvel azután, hogy az eredetit elhelyezték az első világháborúban elesett katonák emlékére. A folyamat eredményeképp a Turul-szobor készül, Mrákovics Péter zombori szobrászművész alkotása lesz. Az ünnepélyes átadásra várhatóan március 26-án kerül sor.

Fotó az emlékmű 1942-es átadásáról (Keszeg Ferenc családi albumából)

Fotó az emlékmű 1942-es átadásáról (Keszeg Ferenc családi albumából)

Bársony János, aki a helyi értékek dokumentálója is egyben, a következőket mesélte az emlékmű múltjáról, a visszaállításra irányuló kezdeményezésről:

– A Turul-emlékművet 1942 tavaszán állították Szilágyin, az első világháborúban elesett katonák emlékére (58 katona esett el a faluból), majd ezt 1944-ben ledöntötték. Ekkor a turulmadár jobb szárnya megsérült, letört. A szoborhoz tartozó címer, korona nem tudni, hova lett. A szobrot egy házhoz bevitték, itt volt 1995-ig (itt láttam én is először). A szilágyi születésű, Svédországban élő Tallósi István elmondásából úgy tudni, ő ki szerette volna vinni külföldre megjavítani, de mivel műkincsnek bizonyult, így a kiszállítása nem volt egyszerű, olyannyira, hogy mindössze Bajáig jutott, ott egy raktárba került, ahonnan eltűnt. A szilágyi műkincsre nyomravezetői díj volt kitűzve bajai rendőrségen, sikertelenül.

Jómagam is szilágyi születésű vagyok, de előbb Szabadkán, majd ‘92-től Kecskeméten tanítottam matematikát majd később informatikát, egy matematikai tagozatos általános iskolában. 2016-ban, nyugdíjba vonulásom után feleségemmel úgy döntöttünk, hogy visszatérünk Szilágyira, a szülőházamba. Visszatértem után a régi képeket kezdtem el gyűjteni a lakosságról, a faluról, és megjelentetni egy weboldalon http://kepek.szilagyi-vajdaság.eu . Feltettem az emlékmű képét a Facebookra. Sokan szóltak hozzá, kérdezték, hol van és miért nem helyezhető vissza. Továbbítottam a kérdéseket, a közösségi igényt és az meghallgatásra talált a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán, majd az MNT-ben és a VMSZ tisztségviselőinek körében is. Elindult a közös tervezési, szervezési folyamat – hallottuk Jánostól.

A Magyar Nemzeti Tanács részéről Szlákó József tag vállalta fel a szilágyi Turul-emlékmű visszaállítási folyamatának koordinálását. A megbeszélések a helyi József Attila Művelődési Egyesületben zajlottak.

– Mgr. Hajnal Jenő elnök úr bízott meg a feladattal, amely nagyon megtisztelő számomra. Az 1980-as években tanítottam a szilágyi iskolában, élnek rokonaim is a településen, a Turul-szoborról viszont ekkor hallottam először. Nem volt számunkra kérdéses, hogy a közösség erősítése céljából is mekkora jelentősége van a Turul-emlékmű visszaállításának Szilágyin. Az is nagyon fontos volt, hogy a szobor eredeti formáját kapja az új emlékmű. Ennek érdekében kértük fel Mrákovics Péter szobrászt. Örömmel vállalta, számára is szép kihívást jelent és megtisztelő feladat a Turul megformálása. Úgy tudom, a külföldön élő szilágyiak szintén támogatásukról biztosították a helyieket az ügyben – ecsetelte Szlákó József.

Surján Csaba, a József Attila ME elnöke (L. Móger Tímea fotója)

Surján Csaba, a József Attila ME elnöke (L. Móger Tímea fotója)

Az emlékmű, ahol állt is, a templomkertben, a település alapítója, Szilágyi Dezső szobra mellett kap helyett, azzal, hogy az alapító atya szobrát is némileg restaurálják majd. Máris odakint vannak a kőfaragók, rendezik a talapzatot. Ft. Kurin István, helyi plébános szintén a kezdettől fogva üdvözli, segíti a kezdeményezést:

– Ami fontos a szilágyi közösségnek, az az egyházközség szempontjából is lényeges mindig. A templomkert méltó helyet adott az eredeti emlékműnek is, és hiszem, hogy a új, ám régi formájú Turul-emlékművet szintén jószívvel fogadják majd a helyiek. Ami az 1906-ban épült neogótikus stílusú, Szent István király templomot illeti, az épülés-szépülés felé tartunk, folyamatosan történnek fejlesztések. 2016-ban, majd a rákövetkező évben is egy nagyobb vihar levitt több száz cserepet a tetőről. Ezt az apatini önkormányzat támogatásával javítottuk meg. A további károk megelőzésére 2017-ben felújítottuk a tetőszerkezetet. Két évvel ezelőtt pedig sikerült egy teljes boltívet és a szentélyrészt újrafestenünk, igazodva a templom eredeti stílusvilágához, színeihez – mesélte István atya.

A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület 1948-ban alakult meg. Célkitűzései a mai napig nem változtak: összetartani a falu apraját-nagyját, mindenkit, aki szeretne részt vállalni önkéntes alapon a kulturális életben, átmenteni a nemzeti kultúrát, a helyi értékekkel egyetemben a következő generációk számára. Nem volt kérdéses számukra, hogy felvállalják a Turul-emlékmű ügyét:

– A faluból néhányan összejöttünk, az egyesületek, a civilek vezetői és az egyház képviselete, majd úgy döntöttünk, belevágunk, visszaállítjuk a műemléket, amely a történelmünk része. Nem hagytak bennünket magunkra a kezdeményezéssel. Mellénk állt az MNT, a politikum is. Örülünk, hogy megvalósul, és ami a részleteket illeti, gránitkonstrukcióról van szó, maga a szobor, a Turul 2,5 méter magas, az eredeti szerint szerepel majd a magyar címer is az emlékművön – hallottuk a művelődési egyesület elnökétől.

A szintén nagy múltú, 1907-ben alakult szilágyi Önkéntes Tűzoltó Testület, amelynek alapszabályát kézjegyével látta el az akkori magyar királyi belügyminiszter is, a jelenlegi közösség lelkeként vesz részt az emlékmű visszaállításában, a múlt kézjegyeinek megőrzésében. Forgács Dénes elnök a következőket nyilatkozta:

– Természetesen üdvözöljük a Turul-szobor felállítását, hiszen egy fontos történelmi műemlékről van szó. Ennek szervezése apropóján, szintén a megboldogult Tallósi István által került vissza a tulajdonunkba az 1940-ből való Magyar Tűzharcos Szövetség Szilágyi Csoportjának zászlaja is, amelyet ősi ereklyeként őrzünk majd a Testületben. Maga a Turul-emlékmű helye, a templomkert a falu központja, éke. Testületünk is rendezett már ott baráti találkozót. Létszámában fogyatkozik falunk lakossága, de közösségileg igyekszünk erősödni. Ami a Testületet illeti, rendszeresen felújítások vannak folyamatban. Apatin község támogatásával jelenleg a konyhát újítjuk fel, előtte ablak- és ajtó cserement végbe, a mellékhelyiségeket is renováltuk, megtörtént az épület külső szigetelése, aztán nemsokára pedig favágást majd faültetést tervezünk – mondta a szilágyi ÖTT elnöke.

Francia Gyólai Klára, a VMSZ helyi szervezetének elnöke is a helyi magyarság erősödésének lehetőségét látja a Turul-emlékmű visszahelyezésében:

– Meggyőződésem, hogy ezzel a felújítással lelket lehelünk az itteni közösségbe. Napi küzdelmeink során erősít majd bennünket ennek a magyar történelmi jellegű emlékműnek a fölénk magasodása. Arra figyelmeztet, hogy feladatunk van, hogy a közösség ügye folyamatos kiállást követel részünkről és van mit átadni a következő nemzedéknek a település múltjából, amely a felújításnak köszönhetően jelenünk része lett – hallottuk Klárától.