2024. március 29., péntek

Segítség a menekülteknek

Emberbaráti csapat kelt útra a Vajdaságból Tiszabecsre

A bácskossuthfalvi székhelyű Baptista Missziós Központ nemcsak a falubeli és a környező rászorulók megsegítését tűzte a zászlajára, hanem a közelmúltban kiéleződött fegyveres konfliktus miatt Ukrajnából megindult menekültáradat hírére is megmozdult. Nyúl Zoltán elmondta, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a határ mentén helytálló Magyarországi Baptista Egyház Szeretetszolgálatával, illetve a kárpátaljai ismerőseikkel. A BMC első küldöttsége elindult, hogy személyes jelenlétével a lehetőségeihez mérten enyhíteni tudja a Magyarország felé átkelők kilátástalan helyzetét.

– Egyeztetve a magyarországi határ menti falvakban helytálló humanitárius csapattal, Észak-Bácskából többen jelentkeztek segítségnyújtásra. Miután elkészítették a beosztást, derül ki, hogy hol tudják igazán hasznát venni a jelenlétünknek. Ebben a pillanatban úgy tudjuk, hogy a tiszabecsi általános iskolában és művelődési otthonban tudunk majd munkálkodni. Információink szerint az emberek szállításában és az oda érkező adományok raktárkészletének a kezelésében működhetünk majd közre, esetleg az étkeztetés és a menekültek elszállásolása körül lesznek teendőink – mondta Nyúl Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy Szerbia felől valószínűleg nincs könnyű dolga annak, aki segélyszállítmányt, élelmiszer-adományt szeretne eljuttatni Magyarországra a menekültek számára. Így a Bácskossuthfalváról induló kis csapat úgy tud leghatékonyabban segíteni, hogy menet közben Magyarországon összeszedik több ponton a lakossági gyűjtőakciók eredményét. Kárpátalján már üresek a boltok és a benzinkutak. Azoknak a menekülteknek, akik már átjöttek a magyar határon, matracokra, takarókra, ágyneműre van igazán szükségük.
– Azok, akik Vajdaságból szeretnék segíteni a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, elsősorban pénzadománnyal tudnak jótékonykodni, hiszen Magyarországon a helyzethez szükséges valamennyi alapcikk beszerezhető, az emberek ellátását segítő élelmiszerre gondolok elsősorban. Két módon tudnak hozzájárulni a BMC küldöttségének a sikeréhez: vagy eljuttatják a gyülekezethez a felajánlásaikat, és mi egy, a napokban ismét útra kelő csapat közreműködésével célba juttatjuk; vagy pedig a baptista egyház szerbiai, szociális célokra nyitott 352-9500600003004-59 számlaszámára utalhatnak, Versec (Vršac), Žarko Zrenjanin utca címre. Az utalványon fel kell tüntetni szerb nyelven, hogy adomány (donacija) – tudtuk meg Nyúl Zoltántól, aki azt is elárulta, hogy azok, akik személyesen szeretnének közreműködni a határ mentén kialakult menekültválság enyhítésében, ezen szándékukat jelezhetik neki a Facebookon, illetve Messengeren.
– Azoknak az egyéneknek, akik vállalkoznának egy ilyen megmozdulásra, elsősorban azt ajánlom, hogy tájékozódjanak, milyen profilú segélyszervezettel szeretnének együttműködni. Van olyan csoportosulás, amely csak a szállításban nyújt segítséget, amely a befogadóhelyeket koordinálja, vagy valamelyik egészségügyi szervezet mellé szeretne bekapcsolódni. Olyan személyek vállalkozzanak erre a küldetésre, akik bírják a stresszes helyzetet, akik tudnak vigasztalni és bátorítani, segíteni, nem omlanak össze az ott tapasztalt dolgok hatására, és feltétel nélkül elvállalnak minden emberbaráti munkát – nyilatkozta a Baptista Missziós Központ vezetője.