2024. április 24., szerda

Szakmunkásokat keresnek

Ezernegyven munkanélküli Magyarcsernyén

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki fiókintézetének nyilvánosságra hozott adatai alapján az előző év végén a közép-bánáti körzetben összesen 11.476 személy szerepelt munkanélküliként az adatbázisukban.

A legtöbb munkanélkülit Nagybecskerek községben jegyezték, összesen 5715 főt. Nagybecskereket Begaszentgyörgy községe követte 1643 fővel. Törökbecse községben 1638, Szécsány községben 1440, Magyarcsernye községben pedig 1040 munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban.

Az előző év január 1-jétől december 31-éig tartó időszakban havonta átlag 12.516 fő keresett valamilyen munkahelyet. A nyilvántartásban szereplő adatok alapján a legtöbb munkanélküli, összesen 5472 fő, szakképzetlen. Három-, illetve négyéves szakközépiskolai képesítéssel 4664 fő rendelkezett, három-, illetve négyéves felsőfokú végzettséggel pedig 1098 munkanélküli szerepel az adatbázisban. Százalékokra bontva ez azt jelenti, hogy a szakképzetlenek és a szakképzettek aránya 48 és 52 százalék.

Az elmúlt időszakban nagyobb volt az igény a szakmunkásokra, tehát ápolókat, orvosokat, laboratóriumi technikusokat és egyéb egészségügyi személyzetet, sofőröket, elárusítókat, raktárosokat, termelési operátorokat, biztonsági őröket, gépészeket, villanyszerelőket, konyhai kisegítőket, szakácsokat, pincéreket kerestek inkább. Az egyetemi végzettségűek közül leginkább gyógyszerészekre, szakorvosokra, angol- és német nyelvtanárokra, valamint matematika szakos tanárokra volt igény.

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai szerint a tavalyi és a tavalyelőtti gazdasági tevékenység a világjárvány idején megnehezítette a munkaadók helyzetét, és a munkavállalók munkakörülményeit is. A dokumentum arra is kitér, hogy a munkaerőpiacon nem történt jelentősebb változás, és nem történtek tömeges elbocsájtások sem. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat szerint az utóbbi időben érezhető egy bizonyos gazdasági stabilitás, és a törekvés arra, hogy a gazdasági tevékenységek visszatérjenek a világjárvány előtti szinthez.