2024. április 27., szombat

Ismeretlen tettes, jelentős anyagi kár

Kivágták a fákat az óbecsei Fantast kastély kápolnájánál

Az Óbecse melletti Fantast kastélynál található kastélykápolna körül nemrég kivágták a fákat. Egyelőre nem tudni, kit terhel a felelősség, ahogyan azt sem, hogy mekkora az anyagi kár az állam tulajdonában lévő kastélykomplexumban. A Matica srpska visszaszármaztatással követelte Bogdan Dunđerski vagyonát, de ez az eljárás még folyamatban van – mondta Daniela Doroslovački, az óbecsei község településrendezési, építésügyi, közművesítési, közlekedési és felügyeleti osztályának a vezetője.

– A visszaszármaztatási folyamat befejeztéig Óbecse község köteleze magát, hogy megvédi a Fantast kastélyt, azaz vigyáz az egész kastélykomplexum biztonságára. Az Ipon biztonsági céget bíztuk meg azzal, hogy felügyelje és ellenőrizze ezt a területet. A cég munkatársai meghatározott időközönként körbejárják a területet, a fák kivágása pedig az ellenőrzések közötti időszakokban történhetett. Később a közösségi hálón keresztül arról is értesültünk, hogy az eset megtörténtekor voltak a helyszínen polgárok, látták, ahogy kivágják a fákat, de sajnos nem tartották fontosnak, hogy ezt jelentsék is valakinek. Az önkormányzati felügyelőség a biztonsági céggel és a rendőrséggel együtt kint volt a terepen, és megállapították, hogy bűncselekményről van szó, valamint, hogy valóban jelentős anyagi kár keletkezett. Mintegy húsz fát vágtak ki, ezeknek a fáknak a többségét körülbelül száz éve ültették el, még Bogdan Dunđerski földbirtokos idején – közölte Daniela Doroslovački.

Az ügyben érintett a Műemlékvédelmi Intézet is, Daniela Doroslovački elmondása szerint ez az intézmény kezdeményezni fogja a bűnvádi feljelentéseknek és a kártérítési igényeknek a benyújtását. Az intézet a Fantast kastélyt kulturális örökségként tartja számon.

– A Műemlékvédelmi Intézet a közeljövőben tervezi a kápolna felújítását, de jelenleg ez az eset megnehezíti az egész folyamatot. Ellenőrizték azt is, hogy vannak-e egyéb anyagi károk a kápolnán, ez majd a jelentésből derül ki. Tény az, hogy vannak nyomok a kápolnától a tett helyszínéig, de nem szeretnék többet elárulni, mivel a nyomozás még folyamatban van és még nem találták meg a tettest. Óbecse község továbbra is figyelemmel kíséri a kastélykomplexum körüli biztonsági állapotot, de mivel a létesítmény nincs a község tulajdonában, nem tudja ezt teljes mértékben végrehajtani – tette hozzá Daniela Doroslovački.

Az osztályvezető elmondta, hogy a Fantast kastélyon nincs biztosítva huszonnégy órás biztonsági felügyelet, de ez a kellemetlen esemény azt bizonyítja, hogy erre mégis szükség mutatkozik. A kápolna környékén kívül több fát is kivágtak az istálló körül is, néhányat gyökerestől kivettek. A kivágott rönkök még a kastélykomplexumon belül vannak.