2024. április 20., szombat

Ahol minden a kolbászról szól

Két óra alatt szétkapkodták a világ leghosszabb kolbászát Turián

A koronavírus-járványt követően két év után újra hatalmas tömeg verődött össze Turián, ahol az elmúlt hétvégén tartották meg a 38. Kolbászfesztivált. A rendezvény attrakciója ezúttal is az óriáskolbász volt, amelyet az idén 2038 méter hosszúra készítettek a helyi böllérek, és amellyel évről évre saját, 2013-ban felállított Guinness-rekordjukat döntik meg a turiaiak.

Ranislav Stankov, a Turiai Kolbászegyesület tagja elmondta, az idei óriáskolbászhoz 25 anyakoca húsát, hat kg fokhagymát, és a fűszerek sokaságát használták fel, egy hétig készült, súlya pedig 2,5 tonna.

− Velem együtt tíz böllér dolgozott az óriáskolbászon, egész nap, sőt még éjszakánként is daráltuk, fűszereztük, gyúrtuk. Megszoktuk, hiszen minden évben csináljuk. Méterszámra árultuk, és két óra alatt elfogyott. Nem véletlen tehát, hogy elnyertük a Legjobb Vajdaságból elnevezésű védjegyet – mondta Ranislav Stankov.

A turiai kolbászfesztivál Miroslav Medurić-Čika megálmodója szerint valójában 1985-ben kezdődött, mégpedig úgy, hogy a helyi Vadászotthonban összejöttek a helyi gazdák, és azon vitatkoztak, hogy ki készít jobb kolbászt. Még azon a héten megtartották az első versenyt, amelyből később falusi, községi, tartományi, idővel pedig országos rendezvény lett.

− 2013-tól a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült az akkor 2013 méteres óriáskolbász. Amikor a világrekord képviselői eljöttek Turiára, nem hittek a szemüknek. Egyikük azt mondta, ahhoz, hogy hivatalosan is bekerüljünk a rekordok könyvébe, a kolbászt spirál alakban ki kell teríteni, mert az átmérője a fontos, a másik feltétel pedig az, hogy a kolbász ehető legyen – vagyis ne legyen nyers. Szerencsére feltaláltuk magunkat, és mindkét feltételnek eleget tettünk. Így született meg a „kiterített”, 3,97 méter átmérőjű sült/főtt kolbász, amely bekerült a nagykönyvbe. Azóta minden évben egy méterrel hosszabb készül, így saját világrekordunkat döntsük meg – magyarázta a kolbászegyesület egykori elnöke.

A szervezők elmondták azt is, hogy a világon egyedül Turián árulják méterszámra a kolbászt. Miután szombaton délben Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a híres turiai bicskával levágott pár métert a központi színpad elé hozott óriáskolbászból, amivel megnyitotta a rendezvényt, az idei 2,5 tonnás finomságot két óra alatt szétkapkodták.