2024. április 26., péntek

Fánk, néptánc, ötletes jelmezek

Az új óvodai alapprogram próbájaként oviscsoport is részt vett a topolyai téltemető mulatságban

Topolyán a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban farsangi táncházat szerveztek, melyre több időpontban és korosztályban várták a jelmezes gyerekeket, fiatalokat. A legkisebbek zenés-táncos mulatsága nyitotta a rendezvényt, majd az első és második osztályosok, később a harmadik, negyedik és ötödik osztály tanulói vehettek részt a farsangi hangulatú táncházban, melyről a népdal- és néptánctanítás, valamint a frissen sült fánk sem maradt el. Amikor a gyerekek és szüleik már jól kifáradtak és hazamentek, a fiatalok és a felnőttek vették birtokukba a Kodály nagytermét. Mindvégig Csonka Ferenc és zenekara, valamint a Fokos zenekar húzta a talpalávalót, a táncoktatást Gazsó Tibor, Dancsó Vivien, Kovács Hanna és Kisimre Szerda Anna vezette.

Kisimre Szerda Anna tánctanítás közben (Fotó: Herceg Elizabetta)

Kisimre Szerda Anna tánctanítás közben (Fotó: Herceg Elizabetta)


Idén is népes csapat gyűlt össze, akik a jelmezeik által megcsillogtatták képzelőerejüket és kreativitásukat. Míg a gyerekek körében leginkább a rajzfilm- és mesefigurák voltak a népszerűek, addig a felnőttek, mint eddig minden évben, nagyon változatos jelmezekbe bújtak.

Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke, aki tavasztündér volt ezen a télbúcsúztató, vidám programon, elmondta, hogy bár az év folyamán több alkalommal tartanak táncházat, a farsangi a legközkedveltebb, mind a gyerekek, mind az őket elkísérő szülők körében, és népszerűségét az is jelzi, hogy Vajdaság több településéről érkeznek jelmezes néptánckedvelők erre a mulatságra Topolyára.

Azt is kiemelte, hogy az idei táncház a tavalyitól eltérően – amikor a járványhelyzet miatt csak a művelődési központ táncosai vehettek rajta részt – nyitott volt, bárkit szívesen láttak.

Dancsó Emma tízéves, de hat éve már, hogy a néptáncos barátaival részt vesz ezen a vidám eseményen, ugyanis egészen kicsi kora óta táncol. Most zsokéfelszerelésben jelent meg, mert nagyon szereti a lovakat, lovaglást is.

Dancsó Emma a táncot, a vidámságot és a fánkot is szereti a farsangi táncházban (Fotó: Herceg Elizabetta)

Dancsó Emma a táncot, a vidámságot és a fánkot is szereti a farsangi táncházban (Fotó: Herceg Elizabetta)

– Nagyon jó ilyenkor a társaság, jó a zene, a táncok szünetében fánkot eszünk. Éppen most moldvai ördögtáncot táncoltunk szederindával, nagyon élveztem. Az elmúlt években voltam már pillangó, balerina, hercegnő és unikornis. Méhecske, kutya, mindenféle jelmez van itt, a felnőttek is beöltöztek, van tavasztündér, vámpír, Hófehérke, Piroska, nekem a százegy kiskutyából a hatalmas dalmata apuka, a Szörnyella anyuka és a szintén kutyusjelmezbe bújt fiú tetszett. Nagyon szeretek táncolni, a Kisvirgoncok csapatában vagyok, ahol huszonketten táncolunk. Nagyon szeretek mindent, ami néptánccal kapcsolatos, a fellépéseket és a próbákat is. Szavalok is a Kodályban, most éppen Petőfi-verset tanulok, és készülünk a köztársasági szavalóversenyre. Sok mindent megtanulok itt.

Különös színfoltja volt az eseménynek, hogy a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény egy csoportja is megjelent. Fekete Edit óvónő ugyanis az új, bevezetés előtt álló, projektalapú oktatói-nevelői munka keretében hozta el az ovisokat a hagyományos télbúcsúztató zenés, jelmezes mulatságba. Az óvónő minden alkalmat megragad, hogy a magyar hagyományokkal megismertesse az óvodás korosztályt.

A vajdasági magyar óvodapedagógusok ismerkednek a szerbiai oktatási minisztérium által 2019-ben bevezetett új alapprogrammal, mely új szemléletet vezet be az oktató-nevelő munkába, amely a gyerekek kreativitására, érdeklődésére, aktivitására alapoz. A Bambi óvoda pedagógusközössége nagy lelkesedéssel vett részt már több szakmai találkozón. A topolyai intézményben a 2022/23-as tanévben térnek át erre a módszerre, de már sok ötletet hallottak az óvónők, melyeket hasznosítani tudnak a projektmódszer bevezetése felé vezető úton.

– Mindannyian kihívások elé nézünk. Más lesz a munkamódszer, más alapokra épül majd az egész óvodai élet. Az új szemlélet szerint sokkal hangsúlyosabb lesz, hogy a gyerekek is partnerekként vegyenek részt az oktatási és a tanulási folyamatban. A mostani gyerekeknek nemcsak a fantáziája dúsabb, hanem a tudása is nagyobb, mint évtizedekkel ezelőtt, és ezt figyelembe kell venni. Maga a projekttervezés közel áll hozzám, mert a munkámban nagyon fontosnak tartom a közvetlen szemléltetést, egyes tevékenységek megélését, valós helyzetek megoldását, és ez a módszer erre nagyon nagy teret ad. Jobban átlátjuk majd a gyermekek érdeklődését, ezáltal aktívabbá válnak, s amit elsajátítanak, annak nagyobb hasznát tudják venni a mindennapi életben is. Most ez az alkalom egy nagyon jó lehetőség volt, hogy a gyerekek közvetlen tapasztalatot szerezzenek arról, ami a farsang valójában. Amit az ember megél, az megmarad benne. Már az óvodában készültünk rá, beszélgettünk róla, rajzoltunk, meséltem a régi szokásokról. Az ovis gyerekek is beöltöztek, a lányok főként unikornis- és hercegnő-, a fiúk szuperhősjelmezbe bújtak. A csoportomban nem idegen a néptánc sem, ismerik a körjátékokat, nem áll tőlük távol a népzenei világ sem – mesélte Fekete Edit topolyai óvónő, aki elmondta azt is, hogy szerinte az áttérés óvónőnként különböző lesz, de reméli, hogy a gyermekek érdekében a szülők és a topolyai intézmények nagy része is közreműködő lesz, és sikerül majd sok értékes projektet megvalósítani az új alapprogram keretében.

Nyitókép: Csonka Ferenc zenekara és a Fokos zenekar húzta a (Fotó: Herceg Elizabetta)