2024. április 26., péntek
KÉZMŰVESPÁLYÁZAT

Elődeink példája nyomán

Újrahasznosított anyagokból készült alkotásokat várnak

Első alkalommal kerül megszervezésre az IPA-program keretein belül a Több, mint érték – Bácska kulturális örökségének újrahasznosítása elnevezésű pályázat. Célja olyan kézműves termékek elkészítése, amelyek újrahasznosítható anyagokból tevődnek össze, és a most tucatáruként gyártott hétköznapi eszközeinket, öltözködési darabjainkat helyettesíthetik. Tehát a pályázatra olyan alkotásokat várnak, melyek a fogyasztói kultúra azonnal eldobható tárgyait olyan termékekkel tudják helyettesíteni, amelyek képesek a használójukat éveken át, sőt, esetleg több generáción át is kiszolgálni. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, Vázsonyi Csilla ismertette a pályázat részleteit:

– Ezt a pályázatot két partnerrel együtt valósítjuk meg, az egyik a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a másik pedig a Bajai Múzeum. A program célja, hogy feltárjuk és összegyűjtsük a Bácskában még megtalálható és fellelhető kulturális örökségeket. Azokat a gyakorlatokat és hagyományokat, amelyek alkalmazhatók a mai életvitelünkben és ezáltal is fenntarthatóbbá válik a mindennapi életmódunk. Két kategóriában várjuk a pályázatokat: kollekció vagy garnitúra, illetve egyedi tárgyak. Bármilyen öltözet-kiegészítőket is szeretettel várunk, akár ékszerek, táskák formájában, a lényeg, hogy minden funkcionális legyen, az öltözetek valóban viselhetőek legyenek, a használati tárgyak pedig praktikusak. Úgy hirdettük meg a pályázatot, hogy sokféle alkotás beleférjen, minden, ami a fenntarthatóság és a környezetkímélés fogalmába beletartozik, az megfelelő alapanyagként szolgál. Zsűri értékeli majd a beérkező tárgyakat, amelyekből várhatóan áprilisban és májusban egy kiállítás is megtekinthető lesz Zentán. Mindkét kategóriában egy-egy fődíj várható, amelyek pénzjutalomban részesülnek. Egyaránt benevezhetnek egyéni alkotók, alkotói csoportok és vállalkozók is – foglalta össze Vázsonyi Csilla.

A jelentkezési határidő március 7-e, azonban a tárgyak beküldésének határideje március 28-a, melyeket a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet címére várnak (24400 Zenta, Posta utca 18.) A tárgyak érkezhetnek postán, futárszolgálattal vagy személyesen minden munkanapon 8 és 15 óra között.