2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

A Los Angeles-projektum

Serdülő edzőtábort tartottak Magyarkanizsán – A Vajdasági Birkózóakadémiára látogatott Pásztor István, a VMSZ elnöke

A közelmúltban a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémián tartották meg a Szerbiai Birkózószövetség közgyűlését, amelyen a klubok képviselői többek között elfogadták a Los Angeles 2028 elnevezésű projektumot is, amelynek a leegyszerűsített lényege az, hogy az amerikai nagyvárosban megtartandó olimpiára fel kell készíteni a jövő nemzedékét, hogy az érmet szerezzen ott, s az utánpótlással immár szakszerűen lehet foglalkozni, mert az akadémia megépítésével megteremtődtek erre a feltételek.

A tervezet egyébként egyedülálló az országunkban, hiszen ilyen kidolgozott, a jövő felé tekintő tanulmány talán még nem született errefelé, de nem kell azt gondolni, hogy mindez csak az elmélet síkján marad majd, hiszen az akadémián máris megtartották a projektumra vonatkozó első edzőtábort, amelybe az ország 67 legperspektívebb fiatalját hívták meg, amelyből 45 fiú, 22 pedig lány volt. A kadétok 12 klubból érkeztek, s Sreten Damnjanović, Báló Petar, Frísz Krisztián, Újhelyi Sándor, Antal Zoltán (fiúk), Péteri András (Magyarország), Elica Jankova (Bulgária), Dalibor Perović, dr. Valdemar Štajer és Fábián Ákos (lányok) edzők kezei között rég nem látott kemény edzéseken vettek részt. Sreten Damnjanović, az akadémia világbajnok sportigazgatója az egy hetet értékelve elmondta, rendkívül elégedett a látottakkal, hiszen a fiatalok egy zokszó nélkül végigcsinálták ezt a rendkívül nehéz edzéssorozatot, s ez nem csak a fiúkra érvényes, mert a 25 év edzői tapasztalattal rendelkező Péteri András is pozitívan nyilatkozott a lányokkal kapcsolatban, bár ebben a szakágban még legalább öt évre van szükség, hogy az első komolyabb eredmények megszülethessenek. Ki kell emelni azt is, hogy a résztvevők közül mintegy húsz versenyző vajdasági magyar ajkú, s bizony elégedettséggel láthattuk, hogy a mi serdülőink szorgalmukkal, odaadásukkal, és nem utolsósorban birkózó tudásukkal és felkészültségükkel máris az élen járnak.

Az edzőtábor résztvevői, az edzők és az akadémia vezetői Pásztor Istvánnal (Puskás Károly felvétele)

Az edzőtábor résztvevői, az edzők és az akadémia vezetői Pásztor Istvánnal (Puskás Károly felvétele)

Bálint Zoltán ügyvezető elmondta, az akadémia életében ez volt az első olyan edzőtábor, amikor az intézmény teljes kapacitással dolgozott, a csarnokban hat szőnyegen folyt a munka, a szobák tele voltak, a közösségi térben és az étkezdében pedig az élénk zsibongás jelezte azt, hogy megindult valami. „Minden óramű pontossággal működött, csak egyszer szóltak, hogy nincs melegvíz zuhanyozásra. El sem tudtuk képzelni, mi történt, hiszen a nagykazán ezer literes, aztán pedig kiderült, hogy a gyerekek jókedvükben kifürdötték az egészet” – árulta el mosolyogva az ügyvezető, akinek szerdán kellemes protokoláris feladatai is voltak, hiszen az akadémiára látogatott Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Köztudott, hogy Pásztor István az elejétől kezdve a szívén viseli az akadémia ügyét, a megálmodás, majd az építkezés minden mozzanatában segítette, kísérte a sportakadémiát, most pedig úgy tekinthette meg azt, amihez foghatót errefelé nem láthatott senki. Pásztor megnézte a kadétok edzését, elbeszélgetett az edzőkkel és a versenyzőkkel, Bálint pedig ismét végigvezette az elnököt az akadémián, hiszen utolsó látogatása óta immár minden beüzemelt, így például a relaxációs medence és a szauna is, ami külön tetszett a vajdasági parlament elnökének. Az ügyvezető újabb jó hírekről számolhatott be, hiszen napokon belül megérkeznek majd az akadémia személyszállító kombijai, nagy ütemben épül az akadémia kerítése, a járdák, s hamarosan megkezdődik majd a parkosítás is. Bálint nagyratörő terveket ismertetett a VMSZ elnökének, amely mögött ott áll a Kozma István Magyar Birkózóakadémia, de immár teljes mellszélességgel a szerbiai szövetség, s ami a legfontosabb, a klubok is, hiszen nagyon gyorsan mindenki számára világossá vált, a Vajdasági Birkózóakadémia a jövője, az egyik biztosítéka a szerbiai birkózásnak, hiszen ilyen feltételek sehol sincsenek az országban, s ezt immár mindenhol felismerik.

A fiúknak többek között Báló Petar edző mutatta meg az elsajátítandó fogásokat (Puskás Károly felvétele)

A fiúknak többek között Báló Petar edző mutatta meg az elsajátítandó fogásokat (Puskás Károly felvétele)

Pásztor láthatóan nagy elégedettséggel köszönt el a vendéglátóitól, s megígérte, tudásához és lehetőségeihez mérten továbbra is maximálisan segíti majd az akadémia törekvéseit.

Az edzőtábor pénteken este ért véget, de a versenyzőknek nem sok idejük maradt a pihenésre, mert Zomborban a Soko szervezésében szombaton szerbiai kupaversenyt tartottak az U20-as nemzedék számára. Örömmel jelenthetjük, hogy az edzéseket végigcsinált fiataljaink nem fáradtak ki annyira, hogy ne érjenek el ott is kiváló eredményeket, mert nyugodtan állítható, hogy a könnyebb súlycsoportokat kanizsai és zentai versenyzők uralták, hiszen 55, 60, 67 és 72 kg-ban is magyarok diadalmaskodtak, s kishíján 63 kilóban is sikerült ez, mert a korosztályhoz még fiatal zentai Pék Zalán a döntőben alaposan megszorongatta idősebb belgrádi ellenfelét, hiszen a végeredmény 11:7 volt.

A fiúk mezőnyében egyébként 22 csapat 110 versenyzőjét nevezte be, a lányoknál pedig 10 csapat 18 lányt indított. A csapatok végső sorrendje, fiúk: 1. Proleter 134, 2. Soko 97, 3. Spartacus 94... 5. Potisje 70... 9. Zenta 55, 10 Hercules 54... 16. Partizan (M) 15 pont. Lányok: 1. C. zvezda 110, 2. Dinamo (P) 60, 3. Partizan (B) 45, 4. Potisje 25... 8. Spartacus 15, 9. Hercules 12 pont.

Jó látni ennyi lányt egy helyen edzeni (Puskás Károly felvétele)

Jó látni ennyi lányt egy helyen edzeni (Puskás Károly felvétele)

Az egyéni győztesek, fiúk, 55 kg: 1. Losonc Szabolcs (Potisje). 60 kg: 1. Berkec Dávid (Potisje)... 3. Berkec Deján (Hercules). 63 kg: 1. Luka Vučković (Partizan B.), 2. Pék Zalán (Zenta). 67 kg: 1. Zónai Zsolt (Hercules), 2. Pócs Noé (Hercules). 72 kg: 1. Vámos Antal (Zenta), 2. Vrábel Áron (Potisje). 77 kg: 1. Miloš Perović (C. zvezda)... 3. Davor Živković (Partizan M.). 82 kg: 1. Branko Đukić (Proleter). 87 kg: 1. Uroš Krstin (Spartacus). 97 kg: 1. Luka Matić (Radnički B.), 2. Molnár Dávid (Proleter). 130 kg: 1. Marko Kopunović (Spartacus).
Lányok, 50 kg: 1. Anđela Vasiljević (Zmajevi). 53 kg: 1. Milena Bukomir (C. zvezda). 57 kg: 1. Jovna Radivojević (Dinamo). 62 kg: 1. Marina Cvetkova (Tvrđava). 68 kg: 1. Fábián Orsolya (Potisje). 76 kg: 1. Anđela Prijović (Partizan).