2024. április 27., szombat

Újra pontos az idő

A bácsföldvári Szent Mihály plébániatemplom órája még a múlt században megállt, kivilágítva pedig sosem volt. Tavaly novemberben azonban a helyiek nagy meglepetésére a toronyóra kivilágítva mutatta a pontos időt. A bácsföldvári Czini Tibor nyolc éve a templom harangozója és sekrestyése, a felújításokért is ő a felelős.

– A kilencvenes évektől egészen 2015-ig nem történt jelentősebb beruházás, ami a templom felújítását illeti. A toronyóra a hatvanas évektől egyáltalán nem működött, kivilágítva pedig nem volt soha. Az óra felújítása az én ötletem volt. Hatalmas beruházás volt ez, amely sok idegeskedéssel járt. Amikor először járt itt egy szakember, akkor még csak 2000-3000 euróról volt szó. A lépcső, majd a toronyórához vezető létra annyira rossz állapotban volt, hogy nem tudtunk teljesen hozzáférni, így nem láthatta ő sem, hogy mekkora rekonstrukció vár ránk. Akkor Farkas Zoltán helyi lakos jóvoltából megcsináltattuk a lépcsőt és a létrát, azután már egészen az óraszerkezetig feljuthattunk. Ekkor láttuk, hogy az óra szerkezete teljesen tönkrement, és szinte mindenből újat kell beszereznünk. Csak növekedtek a költségek. Ekkor a szintén helybéli Dudás Matild megkezdte a pénz összegyűjtését, a hívek szép számban adakoztak, így lassan összejött a szükséges összeg egy része. Új transzmissziók kellettek, ezeknek darabja több mint ötszáz euró.

Az elsődleges terv a régi mechanikus óra felújítása volt, végül egy új, elektronikus Schauer óraszerkezet mellett döntöttünk. Ezeknél a szerkezeteknél van anya- és leányóra, amelyeknek darabja háromszáz euró. Ezeket mostanra mind megcsináltuk, hátra van még a kongatás beállítása. Hogy minden tökéletesen működjön, egy osztrák harangöntőtől rendeltük meg a kalapácsot, amely majd a harangot kongatja. Reményeink szerint ez év végére az is meglesz – mondta Czini Tibor.

A toronyóra felújításának költségei végül megközelítették a tízezer eurót, ennek a tizenöt százalékát az egyház, a többit pedig a hívek támogatásából finanszírozták.

Czini Tibor közbenjárásával ismét működőképessé tették a templom régi, használhatatlan, évtizedek óta egyáltalán nem működő orgonáját. Elmondása szerint az órán végzett munkálatok befejezése után a templomon még egy nagyobb tatarozást kell elvégezni, mint például a külső és belső falfelület lefestése, de a mennyezet freskóit is kijavíttatnák.