2024. április 27., szombat
CÍMLAPTÖRTÉNET

Irányjelző táncosaink

Harmincöt éves a topolyai Cirkalom táncegyüttes

Cirkalom táncegyüttes a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ alapító, reprezentatív csoportja. Tagjai szívügyüknek érzik a magyar népi kultúra őrzését, ápolását és továbbörökítését. Az együttes fennállásának 35 éve alatt, számos versenyen és fesztiválon tett tanúbizonyságot arról, hogy előadásaik hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét. 2005-ben a Martin György Néptáncszövetség Művészeti vezetői Nívódíjban részesítette az együttes vezetőit: Kisimre Árpádot és Savelin Lászlót.

Rendszeres résztvevői a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadának, ahol 12 alkalommal kapták meg a Kiválóan Minősült Táncegyüttes címet és négy Martin-plakettel jutalmazták őket. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2016-ban Plakett-díjjal jutalmazta a táncegyüttest, ugyanebben az évben Topolya községtől is plakett-díjat kaptak a kiemelkedő eredményeikért és önzetlen munkájukért. Rendszeres résztvevői a Néptáncantológiának Budapesten. 2014-ben az MTVAFölszállott a Páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny néptáncegyüttes kategória győztesei lettek.

Tapintható volt a feszültség a Kodály-központ épületében, amikor ott jártam, a Cirkalom táncegyüttes ugyanis feszített tempóban, hetek óta heti háromszori három óra próbával készült a február 12-ei ünnepi, jubileumi műsorra. A 2000 óta Kisimre Árpád és Savelin László irányítása alatt működő néptáncegyüttes a Kárpát-medence egyik legsikeresebb csoportja. Karakteres, jól felismerhető, összekovácsolódott táncospárok, házaspárok, szerelmespárok, egyetemisták, középiskolások alkotják.

A próba előtt, kikeményített alsószoknyák, fényesre suvickolt csizmák, színes, értékes viseleti darabok között beszélgettünk az együttes vezetőivel arról, hogy milyen érzésekkel készülnek ennek a jeles évfordulónak a megünneplésére.

– Nagyon régóta készülünk már, mert igazság szerint 2021-ben voltunk 35 évesek, de a novemberre tervezett ünnepség az ismert helyzet miatt tolódott idáig. Azt eldöntöttük, hogy szerkesztett műsorokat mutatunk be, pontosan azért, mert ezek a műsorok a Minősítő Fesztiválon debütálnak, és utána nem tudjuk bemutatni őket, mert nagy háttérmunkát igényelnek, hang és fénytechnikát, színházi körülményeket. Most, a jubileumi műsor kapcsán megteremtjük ezeket a feltételeket, a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában építünk színházat. Régóta folynak tehát az előkészületek különböző szakemberekkel. Ami pedig az együttest illeti, nekük is nagy munka volt, mert fel kellett eleveníteni nagyon sok olyan műsorszámot, ami már nem volt repertoáron. Mindenfelé viseletek vannak körülöttünk, mert két hete már zajlanak az öltözős próbák, hiszen a színfalak mögött az öltözésben is pontosnak, gyorsnak kell lennünk, hogy a műsor teljes élményt nyújtson.

Melyik minősítős műsorokat elevenítettétek fel, mit választottatok a gálára?

– A Minősítő Fesztivál az egy 35–40 perces szerkesztett műsort jelent, egy folyamatos táncot, amiben természetesen cseréljük a viseleteket, de a színpadon folyamatosan történik valami, ez folklorisztikailag, dramaturgiailag táncos hagyományokhoz fűződően kell hogy működjön. A Martin György Néptáncszövetség 1997-ben indította el a Vajdasági Magyar Folklórközponttal karöltve itt a Vajdaságban is, azóta kétévente rendezik meg, mi mindegyiken, tehát 12 alkalommal részt vettünk rajta, kiválóan minősültünk, ehhez hozzátartozik az is, hogy három egymás utáni kiválónak minősült elismerést követően Martin-plakett jár, ezzel elismerik azt, hogy hat éven keresztül tudja tartani a csoport ugyanazt a magas színvonalat. Két minősítős műsort választottunk ki, a 2017-est és a 2015-öst, ezek olyan műsorok, melyeket a topolyai közönség még nem látott élőben, Az én hitemért, az én hordozatomért és Maszk nélkül címet viselik. Az utóbbinál nem a járványra kell gondolni, hanem az emberi természetre, hogy sokszor álarc mögé bújunk, és szinte soha nem mutatjuk meg teljes őszinteséggel a lelkünket. A műsor szerkesztettsége mindig ad egy felemelőbb érzést, nemcsak a közönségnek, de a táncosoknak is, mert van egy mondanivalója, ami folyamatosan ott munkál a táncosok lelkében, és ez át is jön a színpadon – mesélte Árpád.

A Fölszállott a Páva-győzelem mit jelentett az együttes számára?

– Nagy médiasikere volt, ez a legnagyobb hozadéka, külön élmény volt a Magyar Televízió stúdiójában rész venni egy ilyen forgatáson. Profitáltunk belőle, úgy mutatkoztunk be, hogy egy életvidám csoport vagyunk, részt vettünk mindenben, amiben kellett, a zsűri is elismerte a Kodály- központban folyó műhelymunkát, a vajdasági néptáncmozgalmat, a sok eredményt, amit addig magunkénak tudhattunk. Teljesen pozitív tapasztalat volt a részünkről és a nagyközönség részéről is – kapcsolódott a beszélgetésbe László.

Húsz éve ti vezetitek a csoportot, hogyan oszlanak meg a feladatok? Vannak súrlódások?

– A táncegyüttes munkáját a feladatok megosztásával tudjuk ellátni, általában László felel a tánc stilisztikai, motivikai részéért, a tanításért, az én részem a viselet, a koreográfia, a műsorok szerkesztése. Bár ez sokkal összetettebb, két vezető van, akiknek a neve ott szerepel az együttes mellett, de egy ilyen nagy múltú együttesnél ez már sokkal összetettebb, van mögöttünk egy hölgytársaság, a feleségeink és azok a táncosok, akik immár harminc éve itt vannak, hiszen egy felnőtt együttesről van szó, nagyon sok munkát hozzátesznek ők is egy-egy műsor elkészítéséhez – ismertette Árpád.

– Súrlódások is vannak, minden, ami elképzelhető egy családban, párkapcsolatban, hiszen egy házasságban is hosszú idő a húsz év. De valójában, ha vitatkozunk, az is építő jellegű, és másnap már ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Nagyon fontos dolog, hogy mindig az együttes szakmai szempontjai vannak az első helyen. Nem egyszerű dolog fenntartani ennyi ideig a színvonalat és a létszámot, 14–15 párral leszünk most is jelen, a legfiatalabbak középiskolások, a legidősebb táncosok pedig már negyven fölötti, családos emberek – fogalmazott László, majd Árpád végül hozzátette:

– A magánéletet és a színvonalas munkát nehéz egyeztetni, de valójában mindannyiunk második otthona a Kodály, második családja a Cirkalom.

Kisimre Árpád és Savelin László a Martin-plakettel (Herceg Elizabetta felvétele)

Kisimre Árpád és Savelin László a Martin-plakettel (Herceg Elizabetta felvétele)

Az ünnepi műsorban a Cirkalom mellett a csömöri Csicsörke, az óbecsei Szelence, a Csiripiszli utánpótlás együttes, valamint a Csalóka és a Fokos zenekar is fellépett.