2024. április 26., péntek

Horgos, a tevékeny falu

A kerékpárút bővítésén van a hangsúly, rendezvények sokaságát ígérik

Magyarkanizsa község igen jól frekventált települése Horgos, közel a határátkelőhely és az autópálya, így a forgalom igen megnőtt az utóbbi években. Nem hivatalos adatok szerint a lakosság száma 5500 főre tehető, az évek alatt ez inkább csökkent, mintsem növekedett. Azonban a helyi közösség tagjai fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy mint minden évben, idén is a falu érdekeit szolgálják. Tóth Zoltán, a falu polgármestere elmondta, hogy bizalommal tekintenek erre az évre, ugyanis rengeteg tervük van:

– Tavaly egy nagyobb beruházás történt Horgoson, a kerékpárút kiépítése Magyarkanizsa irányába sikerrel zárult. Ezt a beruházást szeretnénk az idei évben kibővíteni Horgos központjától a Röszke 2 határátkelőhely irányába is. A szennyvízhálózat bővítését is folytatni szeretnénk az idei évben, valamint az ivóvízhálózat cseréje is az elsődleges célok között szerepel, hiszen a településen belül vannak olyan részek, ahol a vízvezetékek csőrendszere már több, mint 30–40 éves. A magyarkanizsai önkormányzat és a kommunális közvállalat segítségével szeretnénk továbbra is karbantartani a falu központját, illetve fel szeretnénk újítani a játszóteret és korszerűsíteni akarjuk a piacterünket. Terveink között szerepel még egy szabadidős park kialakítása, amely a rekreálni, sétálni, futni és kerékpározni vágyók paradicsoma lehet – sorolta a helyi közösség elnöke, aki bizalommal tekint erre az évre, hogy a felsorolt célok közül minden megvalósulhasson.

A helyi közösség jól együttműködik a Művelődési Házzal, ahol Sós Nóra, a település rendezvényszervezője gazdag programokat ígér erre az évre:

– Horgos legjelentősebb eseménye a Szüreti napok, amely a terménykiállítás mellett gazdag művelődési programokat, kézműves vásárt és szórakozási lehetőségeket kínál idén már harminckettedik alkalommal. A 250 éves falu újratelepítésének évfordulóját március hónapban ünnepeljük, amikor az 1848/1849-es történésekre is emlékezünk. Ez alkalommal a falunapi ünnepély részeként a Művelődési Ház jelképes átadójára is sor kerül. Fontosnak tartjuk, hogy a kicsiknek és nagyoknak folyamatosan kulturális élményt biztosítsunk: tesszük ezt könyvbemutatók, kiállítások, beszélgetések, színházi előadások, gyermekprogramok alkalmával. A jó együttműködésnek köszönhetően a József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtárával közösen szervezünk úti beszámolókat, beszélgetünk tehetséges fiatalokkal, tartunk mesés napokat, könyvvásárokat vagy éppen költészeti programokat. Hagyományokat éltetünk és ápolunk egy-egy májusfa-állítással, kiszebáb-égetéssel, tojásfa-díszítéssel. Rendszerint megemlékezünk nemzeti ünnepeinkről, Szent István köztéri szobra mellett tisztelgünk, de az Órás Villa kertjében Bartók Béláról is megemlékezünk. Újszerű kezdeményezésünk a Torkos szombat, ahol a hagyományos disznóvágásé és disznótoros ételeké lesz a főszerep, de természetesen a finom ételek mellett a Szent Orbán Borlovagrend borászai borokat és pálinkákat is kínálnak majd. Programjaink által a közösségépítésre és értékeink megtartására törekszünk, bízva egy élhető közeg fenntartásában – fogalmazott Sós Nóra.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak az idei rendezvényeikre, az események sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt, így egy igazán jó kis közösség kovácsolódhat Horgoson.