2024. március 29., péntek

Ötezer egészségügyi dolgozó hiányzik Szerbiában

Aneszteziológusok, neurológusok, gyermekorvosok, szemészek – csak néhány azok közül a szakorvosok közül, akik hiányoznak a szerbiai egészségügyi rendszerből, számukat pedig a koronavírus-járvány is megfelezte, írja a 021.rs.

A Fiskális Tanács elemzése szerint 2021-től ötezer főre tehető a szakorvosok hiánya az egészségügyből Szerbiában. A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet értékelése a közelmúltban kimutatta, hogy a szerbiai egészségügyi rendszerben több mint ezer orvos hiányzik, ami alapján a kormány felszólította az Egészségügyi Minisztériumot, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést és alkalmazza a diplomával rendelkező fiatalokat.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál a 2021. szeptember 30-ai adatok szerint az egészségügyben csaknem 14 ezren várnak munkalehetőségre, köztük több mint 1500 orvos – írja a Nova.rs.

Az Egészségügyi Minisztérium meghirdette a fiatalok foglalkoztatását, de nekik legalább négy évre lesz szükségük a specializációra, ami azt jelenti, hogy legalább 2026-ig várni kell arra, hogy 1000 szakorvos megkezdje a rendelést.