2024. május 7., kedd
VÁLASZTÁSOK 2022

Értetek. Veletek. Mindannyiunkért!

A Vajdasági Magyar Szövetség átadta a parlamenti választások jelöltlistáját

A Vajdasági Magyar Szövetség tegnap Belgrádban átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak az előrehozott parlamenti választások jelöltlistáját, illetve az ehhez szükséges támogató aláírásokat. Összesen 8896 aláírást sikerült a pártnak egy nap alatt összegyűjteni, így a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt után harmadikként adhatta át a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István elnevezésű listát.

Pásztor István, a VMSZ elnöke, egyben a jelöltlista névadója kiemelte, listájuk teljes, 250 jelöltet sorakoztat fel. Mint mondta, egy nap alatt 50 helyen Vajdaság területén, illetve Belgrádban, korábban soha ennyi aláírást nem sikerült összegyűjteni, mint most. Ezt örömmel konstatálta, majd az aláírásgyűjtés hangulatának tényét emelte ki, amely mint mondta, a bizakodásnak, a reménykedésnek, a pozitív hozzáállásnak a hangulata volt, ami meghatározza a kampány további menetét is.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Kisebbségi listaként adtuk át a Vajdasági Magyar Szövetség listáját, abban reménykedve, hogy az április 3-ai választáson meg tudjuk őrizni azt a legitimitásunkat, amit az elmúlt másfél évtizedben kiharcoltunk magunknak. Ez azért fontos, mert nemcsak a mögöttünk levő időszak volt nehéz, hanem az előttünk álló időszak is nehéz lesz, és az a tapasztalatunk, hogy csak akkor lehetünk biztonságban, akkor van jó érdekérvényesítő erőnk, hogyha ott ülünk annál az asztalnál, amelynél a döntések születnek – mutatott rá Pásztor István.

Pásztor István így folytatta: – Ennek a megvalósulása nemcsak annak a függvénye, hogy bejutunk-e a parlamentbe vagy nem, hanem annak is, hogy azt követően milyen stílusú, alapállású politizálást fogunk folytatni. Az az érdekünk, hogy folytatni tudjuk azt az együttműködést, ami az elmúlt, csaknem egy évtizedben kialakult a legjelentősebb szerbiai politikai erővel, a Szerb Haladó Párttal, illetve hogy egy olyan kormányzati program fogalmazódjon meg, amely tiszteletben tartja a VMSZ prioritásait. Ezek sok szempontból egybeesnek mindenki más prioritásával, elsősorban a gazdaságra, a békére, a regionális stabilitásra gondolok, az Európai Unióhoz való közeledésre; de emellett vannak különleges prioritásaink, mivel kisebbségi párt vagyunk, ezek az identitásmegőrzésre vonatkoznak, illetve a számunkra fontos térség fejlesztésére, a számunkra fontos gazdasági ágazatoknak a fejlesztésére, illetve a fejlődésre, a jószomszédi kapcsolatok építésére, illetve a környezetvédelemre, a családpolitikára és a szociális politikára. Úgy látjuk, hogy ez az utolsó három ma nagyon égető, mindenki számára fontos, figyelembe véve a lakosság szociális helyzetét, a demográfiai mutatókat és a környezeti állapotokat – hangsúlyozta.

Arra reagálva, hogy harmadikként sikerült összegyűjteni a szükséges támogatói aláírásokat, Pásztor hangsúlyozta, megelőztek olyan politikai pártokat is, amelyek magukról azt gondolják, hogy szervezettebbek és erősebbek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Kizárólag azok az emberek kaptak helyet a listán, akiket helyben erre a leginkább méltónak tartanak. Az arányokat figyelembe véve betartottuk az előírásokat. Nem volt nehéz betartani a férfiak és a nők arányát, hiszen azt tapasztaltuk, hogy sokan vannak, akik felkészültek, rátermettek arra, hogy ezt a feladatot el tudják látni. Szerintem az első tíz hely a fontos, mert körülbelül itt van a határa annak, ami reális, vagyis ahány ember be tud kerülni a parlamentbe. Így a gerincét az első tíz helynek az eddigi parlamenti képviselői státusszal rendelkezők alkotják, de vannak rajta új nevek is – mondta. Pásztor hozzátette, arra törekednek, hogy ebben az évben is annyi aláírást gyűjtsenek össze, mint két évvel ezelőtt, amikor egy különleges választás volt, mert sok politikai erő bojkottálta, illetve több pártnak nem sikerült átlépni a választási küszöböt. A végső parlamenti mandátum-matematika azt eredményezte, hogy a VMSZ 9 képviselővel képviseltette magát a parlamentben. Ezt az eredményt célozták most is meg. Két évvel ezelőtt, több mint 70 ezer szavazatot kaptak, ezúttal is legalább ennyi voksot szeretnének begyűjteni. Mint mondta, egy olyan kampányt szeretnének lefolytatni, amely mindenkit mozgósít, nemcsak a VMSZ érdekében, hanem a szavazópolgárok érdekében is.

A párt az idén az Értetek. Veletek. Mindannyiunkért! szlogennel kampányol. A parlamenti jelöltlistát Pásztor Bálint vezeti. A névsorban Kovács Elvira, Fremond Árpád, Újvári Zsombor és Ökrész Rozália követi az eddigi frakcióvezetőt.