2024. április 24., szerda

Színpadon városunk legjobbjai

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében a Vándorlások elnevezésű ciklus részeként február elején kezdetét vette a Legjobb Újvidékről (The Best of Novi Sad) címet viselő, művelődési eseményegyüttes.

A projekt során idáig két koncertet tartottak, a harmadik, utolsó hangversenyre ma este 20 órakor várják az érdeklődőket, a Zsinagógában. A koncertekkel a szervezők szeretnék bebizonyítani a közönségnek azt, hogy városunk is számos, jeles művészt adott a világnak, olyanokat, akiknek sikerült kibontakoztatniuk, és a legmagasabb szintre emelniük tehetségüket.

Ennek köszönhetően nagy hírnévre tettek szert, kiváló karriert futottak be, hírnevet kovácsoltak maguknak. Az előző koncertekhez hasonlóan az utolsó fellépésen is két, rendkívül tehetséges szólózenész bűvöli el a közönséget: Kinka Rita zongoraművésznő és Robert Lakatoš hegedűművész. Mindkettőjükre joggal lehet büszke a város, hiszen tehetségükkel nagyban hozzájárultak Újvidék hírnevének öregbítéséhez a világban.

Kinka Rita művésznő előadásmódját a rendkívül érzéki játékstílus jellemzi. Eddigi művészi tevékenysége során több mint nyolcszáz szólóesten lépett fel, számos, híres szimfonikus zenekar kíséretében európai és azon kívül eső országokban is. Emellett az Újvidéki Művészeti Akadémián rendes professzorként tanítja a jövő újabb, nagy tehetségű zongoraművészeit.

– A koncerten Alekszandr Szkrjabin: Fisz-moll zongoraversenyét adom elő. Az eseményegyüttesünk lényege valójában abban rejlik, hogy a Vándorlások programciklus elképzeléseinek megfelelően, a számos külföldön élő és tevékenykedő szólista zeneművészünk visszatér erre az alkalomra. Jómagam is négy-öt éven keresztül Németországban éltem. A koncertre való felkészülésünk három napon át tartott, az első napon a zenekarral együtt próbáltunk, ezt gyakoroltuk a másodikon is, a hangverseny előtti napon pedig megtartottuk a főpróbát – mondta Kinka Rita.

Hozzátette, hogy a koncert napján nem tartanak próbát, ugyanis az előadásra tartogatják minden energiájukat.

Robert Lakatoš a világ elismert kritikusai szerint is nemzedékének talán legtehetségesebb hegedűművésze, amit számtalan alkalommal bizonyít a nemzetközi zenei színtéren való fellépéseken, a jelentős hegedűversenyeken pedig rendszeresen a legmagasabb elismerésekkel értékelik produkcióját. A mai koncert során Henryk Wieniawski: Fisz-moll hegedűversenyét adja elő.

A szólistákat a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kíséri Aleksandar Marković karmester vezényletével. A hangversenyen felcsendül Stevan Divjaković: Balkáni fantázia című szerzeménye és Alekszandr Szkrjabin negyedik szimfóniája is.

A belépőjegyeket az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság helyiségeiben (Templomudvar 2/II.) lehet megvásárolni 9 és 13 óra között, valamint a Zsinagógában, két órával a koncert kezdete előtt. A belépőjegy 1000 dinárba kerül, a diákok, egyetemi hallgatók és a nyugdíjasok féláron válthatnak belépőjegyet.