2024. április 27., szombat

Megtanított bennünket viselkedni

Csütörtökön este több százan összegyűltek a Szabadság téren, a városunkat kedvelő, szépérzésű polgárok alkalmi koncert mellett emlékeztek Kristijan Kostić, becenevén Bleki utcai zenészre. A 61 éves rockert egy garázdálkodó, zsablyai illetőségű fiatalember szerdára virradó éjjel a Koszovó utcában agyonverte. Pénzt akart kierőszakolni tőle, Bleki 390 dinárt adott neki, de gyilkosa az összeggel elégedetlen volt.

A spontán gyülekezeten az utcai zenész kollégái méltatták elhunyt társukat, elhangzott, hogy tőle tanultak, ő volt az, aki megtanította őket nemcsak zenélni, hanem emberhez méltó módon viselkedni is. Az emlékezők az egyre nagyobb méreteket öltő erőszak ellen tiltakoztak.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Bleki újvidéki születésű, többnyire az aluljáróban zenélő zenész volt, többségünk ismerte látásból. Gitárjával láttuk mindig, fiatal korában ott volt a világ legnagyobb rockeseményein is, állítólag a Pink Floyd londoni koncertjén közvetlenül a színpad előtt, az első sorban állt.

A blues volt a „szakterülete", az interneten is olvashatunk róla. Tisztelői azt szeretnék, ha a Szabadság téren egy padot róla neveznének el, így sokak előtt ismertté válna életútja és munkássága.