2024. április 27., szombat

Bolygóliát és a topolyai gyerekek

A legkiemelkedőbb magyar teljesítmények között a Zöldgömb környezettudatosságra nevelő gyermekműsor

„Vajdaság első, környezettudatosságra nevelő gyermekműsor-sorozatát 2021 májusában az RTV 2-es csatornáján indította útjára Gazsó Orsolya, a produkció ötletgazdája, gyártója és rendezője. A produkció szembesíti a fiatalokat fogyasztási szokásaik árnyoldalaival, hétről hétre játékosan kutatja a lehetőségeket a műsorban szerepelő gyerekekkel, hogy hogyan védhetjük meg mindannyiunk életterét, a Földet. Minden adásban a fenntarthatóság kerül fókuszba, mégpedig úgy, hogy kézműves foglalkozásokon és izgalmas beszélgetéseken keresztül rávilágítanak, miként lehet a hulladékra nyersanyagként tekinteni és hogyan lehet a régiből újat varázsolni” – olvasható Nagy Anna, a Highlights of Hungary nagyköveti méltatásában. A Zöldgömb című műsorsorozat ugyanis bekerült a nagyszabású és presztízs értékű Highlights of Hungary legkiemelkedőbb Kárpát-medencei kezdeményezései közé – Vajdaságból egyedüliként.

A műsor szereplői 11–12 éves topolyai gyerekek, Domány BenceRózsa KincsőSzabó Vilmos és Szatmári Lili. Az operatőr Baráth Attila, a foglalkozások vezetője Kovács Hargita.

– A Zöldgömb televíziós gyermekműsorral elképesztő ökokaland vette kezdetét Vajdaságban. Az a missziónk, hogy vasárnaponként ökotippeket csempésszen a nappalikba, hogy kevesebb szemetet termelő, a hulladékra mint értékre tekintő generációt neveljen ki. A műsor állandó eleme a Tudtátok-e?  rovat, amelyben egy bolygótestű, emberarcú animált földgömböcske, Bolygóliát mesél arról, hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, miként kímélhetjük bolygónk erőforrásait. Újrahasznosítottunk már zoknit, sérült CD-t, dunsztosüveget, lyukas pólót, tojástartót, műanyag kupakot és tejesdobozt is. Nem porfogókat, hanem használati tárgyakat készítünk az elnyűtt, kiszelektált dolgainkból: a zacskórengetegből kényelmes párna született, a tusfürdős flakonból pénztárca, a wc-papír gurigából erdőt szimbolizáló ceruzatartó – fogalmazott a Zöldgömb ötletgazdája, rendezője és producere, Gazsó Orsolya, aki elmondta azt is, hogybüszkeséggel tölti el a jelölés, fantasztikus dolog ilyen értékteremtő és értéktartó civil projektek, teljesítmények, cégek és példaképek között szerepelni.

– Amikor értesítettek, hogy a műsor bekerül ebbe a társaságba, nagyon megörültem és alig vártam, hogy elmondjam a gyerekeknek. Nagyon vidám fiúkról, lányokról van szó, akik most már szívügyüknek érzik a környezettudatosságot, és ez érződik a műsorban elhangzó gondolataikon, de a cselekedeteiken is. Komolyan veszik az ügyet, igyekeznek tenni azért, hogy a dédunokáink is megismerjék a Földet olyan formában, amilyenben most van. És nagyon örülök, hogy ennek a jelölésnek köszönhetően még többen megismerhetik a munkánkat – mondta.

Most mi is hozzájárulhatunk egy kattintással ahhoz, hogy a Zöldgömb képviselhesse Vajdaságot a legjobbak között a Highlights of Hungary február végi díjátadóján. A közönségszavazás február 17-éig tart. A voksok itt adhatók le: https://www.highlightsofhungary.hu/voting