2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Végéhez közeledhet a járvány

Kon reméli, hogy a jövőben évente egy védőoltás elég lesz

Egyre több szakértő véli úgy, hogy végéhez közeleg a járvány. Predrag Kon epidemológus az SZRTV műsorában közölte, az aktuális járványhullám tetőzött, és a járványgörbe lefelé ível. Ez nem mindenhol van így, ám általánosságban nézve jobb a helyzet, értékelte, hozzátéve, az újonnan azonosított fertőzöttek 37 százaléka 20 és 50 év közötti, több mint 16 százaléka 0 és 20 év közötti, 10-10 százaléka 50 és 60, illetve 60 és 70 év közötti személy, 10 százaléka pedig 70 évnél idősebb. Éppen ez az arány az oka annak, hogy a kórházakban tovább növekszik a páciensek száma – mondta Kon. Szerinte megtörténhet, hogy a jövő heti munkaszüneti napok és az esetleges üdülések kedvezőtlenül befolyásolják a helyzetet, „ezért fontos, hogy mindenki felelősségteljes legyen”.

Azt is tudni kell, hogy ha az átoltottsági arány meghaladta volna a 80 százalékot, tízszer kevesebben hunynának el naponta – mondta Kon, aki szerint a SARS-CoV-2 feltehetőleg nem tűnik el, de megszelídül, és a jövőben nem terjed járványszerűen. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a továbbiakban milyen gyakran kell felvenni a védőoltást – remélhetőleg évente egyszer –, vagy mikor lehet elbúcsúzni a védőmaszkoktól – emelte ki, mondván, ott, ahol a társadalom minden tőle telhetőt megtett, enyhíteni lehet az intézkedéseket. „Ha egy hónap múlva, amikor a helyzet látványosan jobb lesz, a javulást újfent nem az immunizációra használjuk ki, akár újabb hullám is kialakulhat” – fogalmazott Kon.

Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója még biztosabb abban, hogy hamarosan véget ér a járvány, szerinte emellett szól, hogy az elmúlt 7 napban 30 százalékkal kevesebb pácienst helyeztek el, mint januárban átlagban egy hét alatt. A páciensek 70 százaléka 70 évnél idősebb – fűzte hozzá a Politika napilapnak nyilatkozva. „Végéhez közeledik a járvány, mindenkinek meg kell fertőződnie” – nyomatékosította.

Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immuniológia doktora osztja kollégái véleményét, azzal, hogy szerinte egyelőre érdemes óvatosnak lenni. „A járvány valóban a végéhez közeledik, de azon oltottak számára, akik egyszer vagy kétszer megfertőződtek. Nálunk továbbra is hiányzik 35-40 százalék” – fejtette ki Šekler.

Tízezer alatt

A pénteki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 9580 új fertőzést jegyeztek, 25 998 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 36,8%. Hivatalosan a vizsgált 24 órában 65 Covid-páciens hunyt el, 14 299 a járvány kezdete óta. A kórházakban 4541 Covid-pácienst kezelnek, 190-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 2045 volt az esetszám, Újvidéken 387.

 

Az óvodák nem zárnak be

Branko Ružićoktatási miniszter szerint nem indokolt eleget tenni a szakszervezetek korábbi követelésének és jövő héten bezárni az óvodákat és a napköziket. A miniszter megismételte, hogy az oktatási intézmények nem gócpontok. Emlékeztetőül: jövő héten az általános és a középiskolások számára szünetel az oktatás, a diákok február 21-én térnek vissza az iskolapadokba.