2024. március 29., péntek

Nehéz helyzetben a turisták

Oltási igazolás vagy negatív teszt szükséges az utazáshoz

A koronavírus-járvány következtében nehéz helyzetben vannak az utazási irodák, nincs ez másképp a zentai Domus Travel utazási irodában sem. A cég 27 éves története során voltak jobb és rosszabb időszakok is, de az utóbbi pár év minden bizonnyal a második csoportba tartozik. A pandémia következtében bezárultak az országhatárok az utazni vágyók előtt, majd a későbbiekben vakcinához vagy negatív tesztekhez kötötték a belépést a legtöbb helyen. A tesztek beszerzése ugyebár többletköltséggel jár, tavaly 9000 dinárt kellett fizetni a PCR-tesztért, most 6000 dinárba kerül, és ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, ezért inkább elvetik a nyaralás ötletét. A zentaiaknak Nagykikindára vagy Szabadkára kell utazniuk, hogy hozzájussanak az utazáshoz szükséges PCR-teszthez.
Németh András, a Domus utazási iroda tulajdonosa szerint nagyon gyenge volt az utóbbi két év. Sokan a pandémia előtt befizették a foglalót a nyaralásra, amit az iroda továbbított a szállodáknak és más ügynökségeknek, és ezeknek az összegeknek egy része azóta is lóg a levegőben.

– Várjuk, hogy enyhüljön a helyzet, és mindenki megkapja azt, amire a foglalót adta. A legtöbb ember itthon próbálta megoldani a nyaralását, és a hazai üdülőtelepeket célozta meg. Ez azzal járt, hogy például Kopaonikon vagy Zlatiborban az árak az egekbe szöktek. Nem túlzás kijelenteni azt, hogy a budapesti Astoria hotel árait súrolják sok helyen. Érdekes még, hogy tavaly Albánia és Montenegró volt az a két ország, ahová semmilyen teszt sem kellett a nyaraláshoz, ezért rengetegen utaztak oda. Annyi változás biztosan látszik már, hogy Albániában nagyjából 30 százalékos áremelés várható a tavalyihoz képest, és ugyanerre lehet számítani a többi helyszínt illetően is. Egyedül Görögország az, ahol az árak alig változtak, maximum 10–15 százalékot fognak emelni – mondta András.


Az iroda tulajdonosa szerint Egyiptom a koronavírus-járvány alatt végig kiemelkedő helyen volt az utazni vágyók körében, ott ugyanis a megérkezéskor tesztelték a turistákat, valamint a hazaindulás előtt. Ez sokkal olcsóbbnak bizonyult annál, mintha előre kellett volna a tesztet megvásárolni.
– Szépen lassan nyílnak az országok a turisták előtt, például Románia is, ami nekünk az egyik fő célpontunk, hisz rengeteg utat szerveztünk Erdélybe. Lassan három éve nem voltunk ott, és azt kell mondanom, mindenki nagyon várja, hogy végre mehessünk. Február elsejétől a Romániába való belépéskor 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges, és ugyanígy hazajövetelkor Szerbiába is. Alakul a helyzet, reméljük, a nyáron már mehetünk minden gond nélkül. Jelenleg a szomszédos országokba aktuálisak az utazások. Kínálunk boszniai körutakat, kirándulást Szarajevóba, Mostarba stb., továbbá egy- vagy többnapos utakat Magyarországra, ezek szerepelnek most a kínálatunkban. Szerencsére van érdeklődés rájuk, de közel sem akkora, mint régen. Ami a horvát tengerpartot illeti, a fő úti célunk Makarska. Bízunk benne, hogy maradnak a jelenlegi előírások, tehát aki nincs beoltva, annak 24 óránál nem régebbi gyorsteszt szükséges a beutazáskor. Véleményem szerint a nyárra a görög és a horvát tengerpartokra is utazhatunk – mondta a tulajdonos.